Brandweerkonvooi vertrokken naar Oekraïne

02 mei 2022
Door regio: IJsselland

Maandagmorgen om 00:30 is het brandweerkonvooi vanuit IJsselmuiden vertrokken voor de ruim 1700 kilometer lange reis naar Oekraïne. Familieleden, vrienden, bekenden en collega’s staken de chauffeurs zaterdag nog even een hart onder de riem.  

De voertuigen zijn beschikbaar gesteld door meerdere regio’s. Veiligheidsregio IJsselland doneerde twee volledig bepakte tankautospuiten. Onder andere via FEU, The Federation of European Fire Officers, werd gedeeld dat er inmiddels veel brandweerkazernes zijn verwoest. Brandweermensen zijn gewond of omgekomen en het tekort aan materieel en voertuigen blijft. Onder andere vanuit onze regio gaan er daarom twee volledig bepakte tankautospuiten richting Oekraïne. Arjan Mengerink: “Als brandweercollega’s zijn we er voor elkaar, ook als het heel erg moeilijk wordt. Het is een fijne gedachte dat deze voertuigen daar ingezet worden waar de nood hoog is. Ons bestuur stemde unaniem in met de donatie van deze voertuigen.”

Brandweerkonvooi direct klaar voor gebruik

De beide tankautospuiten komen uit de repressieve organisatie en zijn onlangs vervangen. Ze zijn dus financieel afgeschreven maar technisch al die jaren goed onderhouden waardoor ze nog waardevol kunnen zijn in de Oekraïne. De brandweerauto’s zijn uitgerust met materieel, zoals slangen en gereedschap, om direct te gebruiken. Nadat post Zwolle alle striping verwijderde, maakte team Beheer & Techniek de wagens verder klaar de donatie.

Helmen, brandweerpakken en medisch materiaal

Vrijwillig bevelvoerder Jan ten Berge uit IJsselmuiden verzorgt het vervoer. Eerder al begeleidde hij vier gevulde trailers richting de grens met Hongarije. Daarin zaten diverse donaties van materieel vanuit heel het land. Helmen en brandweerpakken, maar ook medisch materiaal waar tekort aan is. Jan vertelt: “Toen ik aan ons contact in Kiev doorgaf dat de voertuigen 4 mei beschikbaar zijn werd het stil aan de lijn. Daarna werden we uitvoerig bedankt. Samen met onder andere FEU en Brandweer zonder Grenzen kunnen we samen snel handelen. We vertrekken met in totaal vijf tankautospuiten, één autoladder en een personenbus met motorspuitaanhanger.”

 

Wil je de reis volgen? Ga dan naar de Facebookpagina van Brandweer IJsselmuiden.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box