Brandweercollega’s landelijk herdacht

17 juni 2023
Door regio: IJsselland

Vandaag herdacht de brandweer de brandweercollega’s die vanaf 1945 zijn omgekomen tijdens of door hun werk voor de brandweer. De jaarlijkse herdenking van de omgekomen brandweercollega’s was bij het nationaal monument vond bij het monument in Schaarsbergen. De live-uitzending was te volgen op Brandweermonument.

Korpsen in heel het land maakten om één uur ‘s middag het ereteken: een boog van twee waterstralen die elkaar op tien meter hoogte treffen. In onze regio kruisten onder andere de posten Deventer, Hardenberg, Bathmen, Welsum, Vollenhove, Steenwijk, Genemuiden, Dedemsvaart, Slagharen, Oldemarkt, Ommen, Balkbrug, Kampen en Zwolle de waterstralen. De overige posten hingen de vlag halfstok.

“Het is belangrijk dat wij onze omgekomen brandweercollega’s herdenken omdat we hen niet mogen vergeten. We staan ook stil bij de risico’s die ons vak met zich mee brengt. Ook daar moeten we ons bewust van blijven.”

Geert-Willem Fleurke, Ploegleider in Zwolle

Nationale herdenking

De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn uit het verleden te delen en dit te verwerken. Arjan Mengerink, directeur veiligheidsregio en commandant brandweer was ook aanwezig: “Herdenken is belangrijk, natuurlijk om recht te doen aan hen die de hoogste prijs betaalden voor de veiligheid van anderen, maar ook om ons er op te attenderen, dat ons beroep niet zonder risico’s is”.

Jaarlijks is op de derde zaterdag in juni een nationale herdenking voor genodigden, bij het monument in Schaarsbergen. Op zaterdag 16 juni 2012 was de eerste herdenking en daarmee de onthulling van het monument.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box