Brandweer Twente verleent 10 keer per dag hulp

03 januari 2024
Door regio: Twente

In 2023 kwam Brandweer Twente 3.737 keer in actie om brand te bestrijden en hulp te verlenen. Ten opzichte van voorgaande jaren betreft dit een gemiddeld aantal inzetten. We bestreden 1.277 branden en verleenden 359 keer hulp bij ongevallen. Over het hele jaar genomen, werden de brandweermensen vanuit 29 kazernes gemiddeld iets meer dan 10 keer per dag ingezet.

“We hebben in 2023 een gemiddeld jaar achter de rug”, reageert Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. “Het hoge aantal uitrukken van vorig jaar werd mede veroorzaakt door het aantal incidenten als gevolg van de stormen in februari en de vele buitenbranden als gevolg van de droge zomer. We zien dat het aantal branden daalt ten opzichte van voorgaande jaren (met uitzondering van vorig jaar) en dat is een positieve ontwikkeling. Maar het zijn er nog altijd meer dan drie per dag. Branden hebben enorm veel impact op de getroffenen. Dat zagen we bij de grote brand als gevolg van een explosie in een flat aan de Surinamestraat in Hengelo afgelopen augustus. We blijven ons onverminderd inzetten om het aantal branden, aantal schades en aantal slachtoffers omlaag te brengen. Ik ben trots op onze brandweermensen, beroeps en vrijwilligers, dat ze altijd paraat staan en op een professionele wijze hulp verlenen.”

“In maart 2023 namen we afscheid van de meldkamer Twente die in Hengelo gehuisvest was. De nieuwe Meldkamer Oost Nederland in Apeldoorn is een feit. Vanuit daar alarmeren de centralisten onze eenheden tegenwoordig. Het betekende het einde van een tijdperk meldkamer in Twente. Dat was toch wel een heel bijzonder moment”, aldus Wevers.

Tekst gaat verder onder animatie

Allround hulpverleners
De brandweer kwam 359 keer in actie bij verkeersongevallen en 818 keer bij dienstverleningsincidenten. “Bij deze incidenten gaat het om mensen bevrijden uit vastgelopen liften, het verlenen van assistentie aan de ambulancedienst en het redden van dieren. Inmiddels zijn dienstverleningsincidenten al een aantal jaar een groot aandeel in onze totaalcijfers. We zien dus dat de brandweer een echte allround hulpverleningsorganisatie is. Naast brandbestrijding en verlenen van hulp bij ongevallen is onze expertise en inzet bij andere type incidenten regelmatig nodig.”

Inzet gespecialiseerde teams
“Ook op onze specialistische teams is in 2023 een beroep gedaan. Het droneteam werd 40 keer ingezet ( in 2022 was dat 34 keer) om de brandweereenheden in het veld te ondersteunen bij de inzet. Het duikteam kwam 26 keer in actie, dat is iets minder dan in 2022. Toen werden ze 29 keer ingezet. De Handcrew Overijssel is vorig jaar 2 keer ingezet, 5 keer minder dan in 2022”, vertelt Wevers.

Bijzondere incidenten
De meeste branden weten we snel te beperken en hierdoor erger te voorkomen. Een klein deel van het aantal branden waren (zeer) grote branden: 27 keer. We bestreden vanuit meerdere kazernes twee zeer grote branden in januari en februari in Almelo (sportschool en voormalige apotheek). Een ander bijzonder incident was onze inzet bij de ontdekking van een groot drugslab eind november in Overdinkel.

Werving nieuwe vrijwilligers
“In februari gaan we weer brandweervrijwilligers werven”, vertelt Wevers. “We moeten onze paraatheid blijven borgen en daarom zijn we eigenlijk doorlopend op zoek naar vrijwilligers. We zoeken enthousiaste mannen en vrouwen die een steentje bij willen dragen aan een veilig Twente. Onze 700 vrijwilligers zijn een onmisbare schakel in het repressieve brandweerwerk.”

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box