Brandweer Oostzaan ontvangt nieuwe manschappenbus

11 april 2023
Door regio: Zaanstreek-Waterland

Vorige week heeft Brandweer Oostzaan hun nieuwe manschappenbus in ontvangst genomen. Het is het eerste voertuig van de in totaal drie nieuwe voertuigen die de vrijwillige brandweerkazerne dit jaar ontvangt.

Een groot voordeel van de nieuwe manschappenbus is het ruime aantal zitplaatsen. In plaats van zes personen kunnen er nu negen personen plaatsnemen in de bus. Dat is vooral handig tijdens de oefenmomenten op de maandagavond. Daarnaast is deze bus ergonomischer ingericht. Zo is de zware otterpomp (draagbare bluspomp) op een schuifbare lade geplaatst, waardoor deze gemakkelijker te tillen is. Ook kan de AED nu sneller uit de bus meegenomen worden.

Verkenningseenheid Brandweer

De manschappenbus wordt gebruikt voor een van de specialismes van Brandweer Oostzaan: “Verkenningseenheid Brandweer”. Deze verkenningseenheid is een kleine eenheid bestaand uit twee specialisten. Bij grotere incidenten kunnen zij op pad worden gestuurd om bepaalde metingen te verrichten om het effectgebied van een incident in kaart te brengen.

Zo meet de Verkenningseenheid Brandweer bijvoorbeeld de hoeveelheid aanwezige giftige stoffen in de rook bij een grote brand. Of de eventuele aanwezigheid van schadelijke stoffen in de omgeving (grond, water, lucht) na een incident met gevaarlijke stoffen. De Verkenningseenheid Brandweer kan ook worden ingezet voor het controleren van infrastructuur en schade aan gebouwen na een aardbeving of explosie.

Snel inzetbare boot en reanimaties

De nieuwe manschappenbus wordt ook gebruikt als trekkend voertuig voor de snel inzetbare boot. Maar waar de manschappen bus misschien nog wel  het vaakst voor wordt gebruikt zijn reanimaties in het dorp. Een ontzettend belangrijk voertuig dus.

Eerste van drie nieuwe voertuigen

Dit jaar verwacht Brandweer Oostzaan in totaal 3 nieuwe voertuigen. Hierdoor het wordt wagenpark flink gemoderniseerd. Later dit jaar volgt er nog een nieuwe tankautospuit en snel inzetbare boot. Hierover later meer.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box