Brandweer Kennemerland schenkt wagens aan Oekraïne

23 februari 2023
Door regio: Kennemerland

Brandweer Kennemerland heeft afgelopen week drie wagens, pakken en handschoenen overgedragen aan haar collega’s uit de Oekraïense stad Mykolaiv. In Polen aan de grens met Oekraïne vond de overdracht plaats. Het materieel helpt de Oekraïense brandweerlieden om hun gemeenschap in tijden van oorlog te helpen. Het verzoek voor deze bijzondere schenking kwam van de Haarlemse organisatie Rasom die zich inzet voor hulp aan Oekraïne.

Eind vorig jaar kwam er bij Brandweer Kennemerland een opmerkelijk en specifiek verzoek binnen. Rasom Haarlem vroeg het korps of zij acht paar brandwerende handschoenen konden missen. Na een gesprek met Rasom Haarlem en met een bandweerman in Mykolaiv werd het verzoek iets uitgebreid. Uiteindelijk reden er zondag 19 februari een tankautospuit, een ladderwagen en een waterwagen met benodigdheden en, uiteraard, met brandwerende handschoenen richting Polen. Na overdracht daar gaat het materieel naar Oekraïne.

Hulp bieden om te redden

“Het verzoek van de brandweer in Mykolaiv dat via Rasom Haarlem tot ons kwam was bijzonder en specifiek. Zij vragen om middelen die helpen in een stad in oorlog. Niet om te vechten, maar om te redden. Het bestuur van Veiligheidsregio Kennemerland vindt het mooi dat we dit verzoek hebben kunnen inwilligen”, zegt burgemeester Jos Wienen namens de Veiligheidsregio Kennemerland.

Het verschil maken

“We hopen dat de brandweer van Mykolaiv met onze voertuigen en uitrusting een verschil kan maken. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar met genoeg druppels wordt een gloeiende plaat uiteindelijk ook gekoeld. Daarnaast wordt hopelijk ook de morele steun van de brandweermensen uit Nederland hiermee gevoeld door onze Oekraïense collega’s.”, zegt Harm Balk, commandant van Brandweer Kennemerland.

Materiaal in goede staat

Het materieel dat is geschonken, is in goede staat, maar al wat ouder en voldoet niet meer aan de Nederlandse eisen. Dat betekent dat er voor die wagens en spullen al nieuw materieel is aangekocht. De geschonken spullen worden ontdaan van herkenbare striping. Meestal wordt afgeschreven materiaal geveild waarna de opbrengt binnen Kennemerland weer terugvloeit naar de eigen begroting. Nu helpt de Kennemerlandse brandweer er een brandweerkorps in Oekraïne mee, hulp die daar maar al te goed gebruikt kan worden.

Brandweerwagens voor Oekraine

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box