‘Brandweer in het DNA’

02 maart 2022
Door regio: Drenthe

De brandweer is er, altijd. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat ís het niet. De komende weken vertellen een aantal brandweervrijwilligers van de post in Veenhuizen over het brandweerwerk en waarom het zo belangrijk is dat er zich nieuwe collega’s aansluiten bij de post.

Het woord is aan Bart Bouma, postlid sinds januari 2020. Werkzaam als brandweer bij defensie, de reden dat hij een fulltime brandweeropleiding volgde op vliegbasis Woensdrecht. Op 18 november 2019 startte hij met de opleiding om deze op 3 juli 2020 af te ronden. Voertuigbedienaar, Manschap A en Vliegtuigbrandbestrijding; Bart heeft goede herinneringen aan de verschillende opleidingen die hij volgde.

Wanneer en hoe heb je de keuze gemaakt om je aan te melden als vrijwilliger?
‘Aanvankelijk was ik niet van plan bij de brandweer te gaan’, vertelt Bart, wiens vader jarenlang postlid was bij Veenhuizen. ‘Maar, het zit denk ik in mijn DNA. Toen ik besloot om bij defensie te gaan als brandweer was het onvermijdelijk: je wilt ook in je eigen dorp kunnen helpen. Zo ging ik kort daarna, toen de postchef mij daarvoor benaderde, kennismaken op de post in Veenhuizen.’ Wat volgt is geschiedenis. Het team kreeg er een sterk postlid bij, die bovendien ook overdag vaak beschikbaar is omdat hij in 24-uurs diensten werkt. ‘Het feit dat ik er overdag vaak kan zijn is waardevol voor de post. Veel brandweervrijwilligers werken buiten het dorp waardoor de bemensing overdag minder is dan ’s avonds en ’s nachts’ vertelt Bouma, ‘Een punt van zorg en tevens dé reden dat wij altijd zoeken naar nieuwe postleden’.

Wat vind je het leukste of het meest uitdagende aan het brandweerwerk?
Het antwoord op die vraag laat geen twijfel; ‘Het onverwachte. Je weet nooit precies wat je te wachten staat maar je weet wél, dat je met zes personen ter plaatse gaat en dat je met diezelfde zes de klus gaat klaren.’

Wat zou je anderen, dorpsgenoten, willen meegeven over het brandweerwerk en de functie als vrijwilliger?
‘Dat vrijwel iedereen het brandweerwerk kan doen. Oké, de opleiding is intensief, maar dat is niet voor niets. Net als de gezondheidskeuring die eraan voorafgaat. Een bepaalde mate van fitheid en uiteraard kennis van zaken door je theorie te leren en praktijkervaring op te doen zijn onmisbaar. Daar tegenover staan het onderdeel zijn van een leuke groep collega’s en het opdoen van veel ervaring. Ik zou het niet willen missen’.

Brandweer Veenhuizen zoekt collega’s. Betrokken mannen en vrouwen die wonen of werken in Veenhuizen en die optreden bij incidenten, als dat nodig is. Ben je benieuwd naar wat het brandweervak inhoudt en of het iets voor jou is? Kijk dan hier!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box