Brandweer hijst regenboogvlag

11 oktober 2021
Door regio: Landelijk

Vandaag is het Internationale Coming Out Day en hijsen alle 25 brandweerregio’s, Brandweer Nederland en het IFV de regenboogvlag. ‘Hiermee laten we zien dat wij staan voor een diverse, prettige en veilige werkomgeving. Bij de brandweer ben je welkom, ongeacht waar je vandaan komt, met welk gender je je identificeert of van wie je houdt. De verschillen maken ons juist sterker in ons werk. Ik ben dan ook ontzettend trots dat we onze krachten bundelen en uitstralen dat we staan voor diversiteit!’, zegt Petra de Kam, portefeuillehouder diversiteit namens de RCDV.

Coming Out Day begon in 1988 in Amerika en is sinds 2009 ook een officiële dag in ons land. Bij overheidsgebouwen wapperen dan de regenboogvlaggen om aandacht te vragen voor de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. Met name voor het moment dat iemand openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt, de coming out. Het uit de kast komen bij de brandweer, kan net zo moeilijk kan zijn als bij de familie. Het gaat immers om collega’s met wie je veelal een hechte band hebt. Maar dat het kan, dat bewijzen de verhalen van brandweercollega’s Jeroen Crucq, Bernadette Bakker en Willy Piepenbrock.

Netwerk Roze in Rood

Namens de brandweer zet het landelijke netwerk Roze in Rood zich in voor een kleurrijke, prettige en veilige werkomgeving. Dat doen zij door de LHBTI+ -collega’s een gezicht te geven. Zij leggen verbinding met de werkvloer en zijn zichtbaar tijdens landelijke activiteiten. Tijdens de eigen netwerkdagen krijgen collega’s de ruimte om elkaar in een informele en ontspannen sfeer te ontmoeten. Door met collega’s in gesprek te gaan. merk je dat je niet de enige bent binnen de brandweer die met zijn of haar geaardheid worstelt of heeft geworsteld. Dat geeft steun.
Wil je meer info over het netwerk? Kijk dan eens op de pagina van het netwerk Roze in Rood.

Netwerk Brandweervrouwen

Naast het netwerk Roze in Rood zet ook het netwerk Brandweervrouwen zich in voor meer diversiteit bij de brandweer in Nederland. Dit landelijke netwerk staat voor het normaliseren, verbinden en positioneren van de vrouw binnen Brandweer Nederland. Want ook vrouwen binnen de brandweer zorgen voor diversiteit en verandering. Zij maken de diversiteit zichtbaar door vanuit de kracht een plek in te nemen aan tafel en op de werkvloer.
Wil je meer weten over dit netwerk? Kijk dan eens op de pagina van het netwerk Brandweervrouwen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box