Brandweer Harderwijk zoekt versterking, iets voor jou?

28 april 2022
Door regio: Noord- en Oost-Gelderland

De een zit al elf jaar bij de brandweer in Harderwijk, de ander vier jaar en de derde pas een jaar. Maar alle drie de brandweervrijwilligers spreken vol passie over het werk dat zij verrichten. Wouter, Anouschka en Willem zijn brandweercollega’s en ze zoeken nieuwe collega’s. “Mensen helpen die in een lastige situatie zitten is voor mij de belangrijkste reden dat ik naast mijn reguliere baan als magazijnmedewerker al elf jaar bij de brandweer zit”, zo geeft Anouschka aan. Benieuwd of de brandweer ook iets voor jou is? Kom dan eens langs tijdens een oefenavond. Meld je aan via brandweerpostharderwijk@vnog.nl Voor Wouter (31), die momenteel de opleiding tot manschap volgt, was er ook een andere reden om zich een jaar geleden bij de brandweer aan te sluiten. “De afgelopen 10 jaar ben ik vooral met mezelf bezig geweest, ik had me bijvoorbeeld vol op het werk gestort. Tijdens de eerste coronagolf kwam het besef dat ik naast mijn baan in de IT iets voor de maatschappij wil betekenen. Omdat ik iets praktisch wilde doen kwam ik uit bij de brandweer, en ik heb er absoluut geen spijt van.”

Capaciteiten

Willem (47) is eigenaar van een bedrijf en werkte bij het opstarten van zijn onderneming volop mee. “Na een tijdje merkte ik dat ik meer tijd kon vrijmaken voor andere dingen en ik heb me toen georiënteerd op een nuttige invulling van deze tijd. Verschillende vrijwilligersklussen kwamen voorbij maar de brandweer past gewoon het beste bij mij. Een stukje dienstverlenend zijn maar vooral het feit dat ik heel praktisch ingesteld ben en goed ben in improviseren. En laat dat bij de brandweer nou heel goed van pas komen! Als ik in ons korps kijk zie ik ook mensen met heel verschillende capaciteiten en al die eigenschappen van collega’s komen goed van pas bij het brandweerwerk. Want de brandweer is natuurlijk veel meer dan brandjes blussen. Iedere capaciteit komt een keer van pas.”

De brandweer zoekt mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar die wonen en bij voorkeur ook werken in Harderwijk. Bij het korps is vooral behoefte aan mensen die ook overdag beschikbaar zijn. Ook als je overdag slechts enkele uren beschikbaar bent dan ben je welkom. “Je levert bij de brandweer een belangrijke maatschappelijke bijdrage”, vertelt Anouschka (30) vol trots. “Daarnaast geeft het mij veel energie en het geeft veel voldoening om met collega’s een klus te klaren. Naast mijn reguliere werk en als vrijwilliger bij de brandweer houd ik nog voldoende vrije tijd over voor andere leuke dingen.”
De brandweer biedt een goede opleiding, zowel voor de scholing en oefeningen. Ook zorgt de brandweer voor een goede verzekering. Hoewel gedrevenheid de belangrijkste reden moet zijn om je aan te melden ontvang je als vrijwilliger een financiële vergoeding voor oefeningen en uitrukken.

Leuk team

“En als je dan eenmaal bij ons korps zit dan kom je er al gauw achter dat we een heel leuk stel mensen zijn”, vertelt een trotse Willem. “Het sociale aspect telt erg mee en je leert snel nieuwe mensen kennen, je hebt er meteen nieuwe vrienden bij. En ook wat betreft carrièremogelijkheden bij ons korps zit het wel goed. Je begint als manschap maar je hebt ook altijd de mogelijkheid om door te groeien naar chauffeur, hoogwerker bedienaar, duiker of schipper. Want omdat Harderwijk grenst aan een waterrijk gebied hebben we ook incidenten op en bij het water, hiervoor hebben we de brandweerboot en duikers die dan assisteren.”
Voor werkgevers is het ook aantrekkelijk om een of meer vrijwilligers in dienst te hebben. Op grond van de Arbowet is namelijk bepaald dat in elk bedrijf één of meerdere zogenaamde bedrijfshulpverleners aanwezig moeten zijn. Eventueel gaan wij graag in gesprek met jouw werkgever.

Interesse?

Je bent welkom op maandagavond vanaf 19.00 als we onze oefenavond hebben.
Meld je aan via email: brandweerpostharderwijk@vnog.nl. Kijk voor meer info ook op www.brandweerharderwijk.nl

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box