Brandweer Groningen herdenkt oorlogsslachtoffers: het bijzondere verhaal van Leendert M. van Noppen

04 mei 2023
Door regio: Groningen

Vanochtend is traditiegetrouw een krans gelegd bij het oorlogsmonument bij de kazerne aan de Sontweg. Op het monument staan de namen van zeven mannen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eén van hen is Leendert M. van Noppen. Via zijn achterachterachterneef, Leo van Noppen, weten we inmiddels iets meer over zijn verhaal.

Leendert Martynus van Noppen werkte als wachtmeester bij de gezamenlijke staatsbrandweerpolitie. Ook was hij actief in het verzet. Op 10 maart 1945 werd Leendert uitgenodigd om zijn achterstallige salaris te komen ophalen bij het hoofdkantoor van de politie, dat toen nog aan het Guyotplein zat.

Toen hij zich daar meldde, werd de Sicherheitspolizei gewaarschuwd. Leendert werd gearresteerd en toen hij probeerde te vluchten, werd hij neergeschoten en overgebracht naar het Huis van Bewaring. Daar werd hij ondervraagd door de Sicherheitsdienst, maar hij liet niks los. De volgende ochtend overleed Leendert aan zijn verwondingen, op 27-jarige leeftijd.

Aart en Onkie

Onder de schuilnamen ‘Aart’ en ‘Onkie’ was Leendert actief in het verzet. Hij was werkzaam voor de Knokploegen en de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers. Daarnaast stuurde hij in 1944, samen met zijn toenmalige verloofde Fransje Wassenaar, regelmatig voedselpakketten per schip naar het westen van Nederland.

Via een familielid dat stamboomonderzoek heeft gedaan naar de familie Van Noppen, is Leenderts achterachterachterneef Leo achter dit verhaal gekomen. Meer is er helaas niet bekend. Dit jaar was Leo voor de tweede keer aanwezig bij de kranslegging aan de Sontweg, samen met één van zijn zoons. Hij vindt het mooi dat de brandweer zijn eigen mensen op deze manier elk jaar herdenkt.

Stille tocht

Dit jaar loopt een aantal brandweercollega’s ook mee met de traditionele stille tocht van het Joodse monument aan de Hereweg naar de Martinikerk, waar de Dodenherdenking om 20.00 uur plaatsvindt.

Leendert M. van Noppen ligt begraven op de Zuiderbegraafplaats. In de wijk Hoornse Meer is een straat naar hem vernoemd: de L.M. van Noppenstraat.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box