Brandweer Groningen herdenkt omgekomen brandweermensen

17 juni 2021
Door regio: Groningen

Iedere derde zaterdag in juni herdenken we landelijk de omgekomen brandweercollega’s. Tijdens de herdenking staat we stil bij de moed en daadkracht van de collega’s die sinds 5 mei 1945 omkwamen tijdens de uitoefening van hun vak.

In Schaarsbergen vindt de landelijke herdenking plaats, bij het Nationaal Brandweermonument. Ook Brandweer Groningen herdenkt haar omgekomen collega’s. Op onze kazernes in de provincie hangt tussen 12.00 uur en 15.00 uur de brandweervlag halfstok. Om 13.00 uur maken de brandweermensen van de posten Delfzijl, Stadskanaal, Veendam en Winschoten het water-ereteken en is er één minuut stilte. In verband met de coronamaatregelen zijn dit besloten bijeenkomsten zonder publiek. Alle profielfoto’s van Brandweer Groningen op social media zijn zaterdag tussen 8.00 uur en 20.00 uur voorzien van een zwart brandweerlogo.

Waarom herdenken we?

Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega’s belangrijk. Het overlijden van collega’s tijdens de uitoefening van hun vak, maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico’s is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. Ook staan we op deze dag stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaarstaan voor de samenleving. Soms dus zelfs met gevaar voor eigen leven.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box