Brandweer Groningen draagt ook deze jaarwisseling bodycams

27 december 2022
Door regio: Groningen

GRONINGEN – Uitgescholden worden tijdens het blussen van een brand, flessen smijten tegen brandweerwagens of zelfs bekogeld worden met vuurwerk. Zomaar een greep waar brandweermannen -en vrouwen in onze provincie mee te maken krijgen wanneer het oude jaar over gaat in het nieuwe. Verschrikkelijk natuurlijk en vooral niet nodig. Om ze te beschermen tijdens de jaarwisseling draagt een aantal van hen ook dit jaar weer een bodycam.

Vierentwintig camera’s

Brandweer Groningen heeft er vierentwintig op de plank liggen en zijn inmiddels verdeeld over een aantal ploegen door de provincie. “Ze dienden louter ter verdediging” legt Sander de Roos van Brandweer Groningen uit. “Natuurlijk hopen we dat de camera’s een afschrikkende werking hebben tegen geweld maar als het dan toch uit de hand loopt, kunnen we met een druk op de knop een opname starten zodat er bewijsmateriaal is wanneer er aangifte gedaan wordt.”

De bodycam wordt ter hoogte van de borst bevestigd en gaat met een druk op de knop snel aan. Foto: Brandweer Groningen

 

De opnames worden overigens zeer zorgvuldig bewaard in een veilige online omgeving. De Roos: “Deze omgeving is alleen te bezoeken door mensen die er rechten voor hebben. De beelden blijven maximaal drie weken bewaard en worden daarna automatisch gewist.”

Toekomst Bodycam

Sinds 2020 maakt Brandweer Groningen gebruik van de camera’s en dat bevalt goed. Zo goed dat er gedachten zijn om de bodycams ook in te zetten tijdens andere ‘dreigende situaties’ zoals het blussen van branden bij protesten. “Daarnaast kun je ook denken aan oefeningen waarbij het beeld terugkijken leerzaam kan zijn maar dat is nog toekomstmuziek ” zegt hij.

Goed en gezond 2023 gewenst

Natuurlijk hoopt De Roos dat de camera’s tijdens oud en nieuw uiteindelijk gewoon niet nodig zijn: “Laten we vooral inzetten op een hele fijne jaarwisseling met veel plezier waarin je goed om jezelf denkt maar ook de hulpverlener gewoon zijn werk laat doen.”

Een van de vierentwintig bodycams van Brandweer Groningen. Foto Brandweer Groningen

 

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box