Brandstof voor beter leren

07 juli 2021
Door regio: Kennemerland

Het lerend vermogen vergroten, waardoor we in staat zijn ons werk nog beter te doen en ons sneller aan te passen aan de steeds veranderende omstandigheden in ons vak. Met deze opdracht ging binnen Brandweer Kennemerland een werkgroep aan de slag. Met als resultaat een adviesrapport, de introductie van de term Brandstof voor alles wat te maken heeft met leren en het plan voor de start van ‘Team Brandstof’.

Impuls

‘Met Brandstof wil Brandweer Kennemerland een impuls geven aan het leren van incidenten en zetten we ervaring om in verbetering’, vervolgt Noortje. ‘Dit is een doorlopend proces wat voortdurend de aandacht binnen de organisatie moet hebben. De aanbevelingen uit het adviesrapport worden onder andere opgepakt door een nieuwe kennisregisseur en ‘Team Brandstof’. Dit team bestaat uit een vaste kern vanuit verschillende afdelingen, maar kan aangevuld worden met specialisten afhankelijk van het onderwerp.’

Er zijn vier succes bepalende factoren:

  1. Een veilige cultuur die is gericht op verbetering.
  2. Individuen die open staan om te leren van goede en slechte ervaringen en ook anderen daarin helpen.
  3. Een organisatie die structureel bijdraagt aan het ophalen en borgen van leermomenten over de hele keten om daarmee continue verbetering te bereiken.
  4. Leerproducten die positieve verandering in gang zetten, aandacht trekken en gericht zijn op verschillende doelgroepen van de organisatie.

Meer info

Om de uitkomsten van het adviesrapport duidelijk te communiceren richting de organisatie heeft Brandweer Kennemerland een animatie gemaakt, waarin het adviesrapport stap-voor-stap wordt doorlopen. Deze animatie kun je vinden op het YouTube kanaal van Brandweer Kennemerland. Heb je vragen over dit onderwerp, stuur dan een mail naar Brandstof@vrk.nl

Dit artikel is verschenen in de Brandweerkrant zomer 2021. De gehele krant is via deze link te lezen.

kennemerland-brandstof-leren

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box