​​Branden en stormschade bezorgen Brandweer Twente een druk jaar​

04 januari 2023
Door regio: Twente

In 2022 kwam Brandweer Twente 4.504 keer in actie om brand te bestrijden en hulp te verlenen. Dat is fors meer dan in 2021. Toen waren er 3.922 incidenten. De brandweer bestreed 1.655 branden, dat zijn er 300 meer dan in 2021. De stormen in februari bezorgde de brandweer ook handen vol werk. In totaal werden de hulpverleners 1.187 keer ingezet om hulp te verlenen bij storm- en wateroverlast.

‘Als we kijken naar het aantal incidenten in de afgelopen jaren hebben we een druk jaar achter de rug’, reageert Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. ‘Bijna 600 keer vaker en dat wordt veroorzaakt door de stijging van branden (van 1.323 naar 1.655) en het aantal incidenten als gevolg van de stormen in februari. Vooral de maanden juli, augustus en september waren intensief. Veel buitenbranden als gevolg van de droge zomer. Al met al kunnen we concluderen dat extreme weersomstandigheden veel invloed hebben op ons werk, dat zien we terug in onze cijfers. Tijdens dit soort piekmomenten wordt er veel van de brandweermensen, beroeps en vrijwilligers, verwacht en gevraagd. Op deze inzet kan ik alleen maar trots op- en dankbaar voor zijn’.

Naast het aantal buitenbranden steeg ook het aantal gebouwbranden (zoals een woningbrand) ten opzichte van eerdere jaren. ‘Weliswaar een lichte stijging van 444 naar 451, maar dat zien we natuurlijk graag anders. Branden hebben veel impact, dat ervaren brandweermensen dagelijks. We moeten ons dus onverminderd blijven inzetten om het aantal branden omlaag te krijgen’, aldus Stephan Wevers.

Tekst gaat verder onder de animatie.

Allround hulpverleners

De brandweer kwam 339 keer in actie bij verkeersongevallen en 911 keer bij dienstverleningsincidenten. Bij deze incidenten gaat het om mensen bevrijden uit vastgelopen liften, het verlenen van assistentie aan de ambulancedienst, maar ook het redden van dieren. ‘Inmiddels al een aantal jaren een groot aandeel in onze totaalcijfers. We zien dus dat de brandweer een echte allround hulpverleningsorganisatie is. Naast brandbestrijding en verlenen van hulp bij ongevallen is onze expertise en inzet bij andere type incidenten regelmatig nodig’.

Inzet gespecialiseerde teams

‘Ook op onze specialistische teams is in 2022 vaker een beroep gedaan. Het droneteam werd 34 keer ingezet ( in 2021 was dat 12 keer) om de brandweereenheden in het veld te ondersteunen bij de inzet. Het duikteam kwam 29 keer in actie, dat is iets meer dan in 2021. Toen werden ze 22 keer ingezet. De Handcrew Overijssel had in 2021 een rustig jaar (0 inzetten), afgelopen jaar is het team 7 keer ingezet. Niet alleen in Twente, maar ook bij natuurbranden in andere regio’s’, vertelt Stephan Wevers.

Bijzondere incidenten

De meeste branden weten we snel te beperken en hierdoor erger te voorkomen. In een klein deel van het totaal aantal branden ging het om 26 (zeer) grote branden. Zo bestreden we vanuit meerdere kazernes een zeer grote natuurbrand op de Sallandse Heuvelrug. Of de brand in zorginstelling Krönnenzommer in Hellendoorn. Een ander bijzonder incident was de instorting van een woning in Oldenzaal.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box