Snelle actie, slimme inzet: brand in Horst succesvol bestreden

13 mei 2025
Door regio: Limburg-Noord

Donderdag 8 mei brak er een grote brand uit bij winkelketen JYSK in Horst. De vlammen sloegen snel om zich heen. Binnen een mum van tijd stond ook een naastgelegen winkel, de Pets Place Boerenbond, in brand. Een derde pand kwam in gevaar, maar door een slimme en gezamenlijke inzet is verdere uitbreiding voorkomen.

Snelle brandontwikkeling en grote rookontwikkeling

Op weg naar de brand zagen collega’s dikke rookwolken boven de A73. Ter plaatse breidde de brand zich razendsnel uit. Ook de rookontwikkeling nam snel toe. Door de stevige wind, de brandgevoelige materialen én de enorme panden (JYSK zo’n 1.000 m², Pets Place Boerenbond 1.500 m²) werd de situatie snel complex.

Officier van Dienst Jeffrey Tolboom maakte direct de juiste inschatting: extra opschaling én focus op het tegenhouden van uitbreiding naar andere panden. “We hebben meteen alles op alles gezet om uitbreiding te voorkomen. Tijdens zo’n inzet gaat alles snel. Op het moment zelf heb je niet door hoe hard het gaat,” vertelt Jeffrey. “De tijd vliegt voorbij.”

Binnen vijf minuten verplaatste het vuur zich over een afstand van 80 meter: van het begin van de Pets Place Boerenbond tot aan de rand van het derde pand.

Samenwerking eenheden en specialismen

Deze inzet was een sterk voorbeeld van samenwerking tussen verschillende eenheden én het slim inzetten van beschikbare middelen. De Specialistische Brandbestrijdingseenheid (SBE) en het Team Digitale Verkenning (droneteam) kwamen ter plaatsen. Er werd tegelijk geblust vanaf de voorkant, achterkant én van bovenaf met de redvoertuigen.

De SBE in actie

De SBE is een eenheid die ter aanvulling/ondersteuning komt bij complexe gebouwbranden. Bij aankomst begon de SBE eerst met beeldvorming: waar konden ze het verschil maken met hun middelen? Het team zette verschillende specialistische middelen in om te voorkomen dat het vuur zich verder zou verspreiden naar het leegstaande pand. Zo werd er een groot gat in de gevel gemaakt om gericht te kunnen blussen tussen de twee panden en kwam de blusrobot voor het eerst in actie. De samenwerking tussen de lokale ploegen en de SBE verliep hierin vlekkeloos.

Het team is ook in het pand geweest, “maar veiligheid blijft altijd het belangrijkste”, vertelt Jeroen ter Horst, SBE-leider. “We wisten niet zeker of er mogelijk schadelijke stoffen in de rook zaten. Toen hebben we besloten om ons terug te trekken.”

Primeur: de eerste inzet van onze blusrobot

De SBE was nog volop aan het oefenen met de nieuwe blusrobot, die officieel pas vóór de zomervakantie operationeel zou zijn. Maar na kort overleg werd er toch besloten om de robot bij deze brand in te zetten. Een spannend besluit, maar een schot in de roos: de robot bewees zijn waarde door eerst van buitenaf te helpen met blussen en vervolgens het pand in te gaan en te blussen op plekken waar het voor collega’s onveilig was.

“Een knap staaltje samenwerking en lef,” zegt Iwan Stultiens, projectleider SBE. “De SBE heeft durven handelen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.” Jeroen vult aan: “We hoopten binnenkort écht het verschil te kunnen maken met de robot. Dat werd tijdens deze inzet werkelijkheid. De robot deed precies waarvoor hij bedoeld is.”

Benieuwd naar hoe zo’n robot eigenlijk tot stand is gekomen? We nemen je mee achter de schermen, hier lees je er meer over.

Drone als ogen in de lucht

Ook het Team Digitale Verkenning (droneteam) speelde opnieuw een belangrijke rol. Vanuit de lucht gaf de drone een goed beeld van hoe snel het vuur zich verspreidde. Je kon precies zien waar het heet was en waar het water effect had.

“Je ziet door de rook heen waar de vuurhaarden zitten,” vertelt Bram Döpp, sensorbediener van de drone. “Zo konden we het blussen heel gericht inzetten.”

Op bovenstaande afbeelding zie je links het thermisch beeld van de drone dat laat zien waar de hitte zich bevindt. Felgekleurd is heet, blauw is koel. Goed zichtbaar is dat de hitte stopt bij de scheiding met het derde pand. De rechter foto toont hoe de hoogwerker water inzet op de plek waar uitbreiding werd voorkomen.

De beelden werden ook gedeeld in de Brandweer Commando Unit (BCU), waar leidinggevenden overlegden over de aanpak. Aan de hand van de dronebeelden werd onder andere besloten om de A73 weer vrij te geven voor verkeer.

Leren en trots zijn

De combinatie van vakkennis, goede samenwerking en het slim inzetten van (nieuwe) middelen maakte deze inzet tot een groot succes. De inzet van specialistische middelen is waardevol, maar alleen effectief als het samenkomt met sterk optreden van de lokale ploegen. Ondanks het warme weer, harde wind en de brandgevoelige bouwconstructies is het gelukt om het derde pand te behouden.

“Zulke inzetten zijn ook leermomenten,” aldus Jeffrey. “Het is goed om te zien hoe nieuwe technologie, zoals de drone en blusrobot echt het verschil maken in onze aanpak en wat we met elkaar kunnen bereiken als we goed samenwerken. Een resultaat waar we trots op mogen zijn.”

 

 

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box