Bluswatervoorziening Meinweg gevuld met water

05 maart 2021
Door regio: Limburg-Noord

De nieuwe bluswatervoorziening op De Meinweg is klaar. Brandweer Limburg-Noord heeft samen met bulkwagens van een lokaal bedrijf de kelder van het voormalige waterpompstation van WML gevuld met 400 m3 (400.000 liter) water. Daarmee kunnen 160 tankautospuiten (2.500 liter) of 40 tankwagens (10.000 liter) van de brandweer worden gevuld. Dat is voldoende voor de eerste waterbehoefte tijdens het blussen van een mogelijke natuurbrand.

Voldoende bluswater

In bos- en natuurgebieden met veel zandgrond, zoals De Meinweg, is niet altijd voldoende bluswater. De brandweer maakt daarom onder andere gebruik van een watertransportsysteem. Dat zorgt ervoor dat bluswater over lange afstanden kan worden vervoerd. “De opbouw hiervan duurt ongeveer een uur. In de tussentijd kunnen we het water uit de bluswatervoorziening op de Meinweg gebruiken. Heel fijn dat dat nu mogelijk is. Gebiedseigen water is tenslotte het belangrijkste middel om een brand te bestrijden, zeker in kwetsbare natuur”, aldus Sraar Theeuwen, Provinciaal Regisseur Natuurbrandbeheersing.

Opstelplaats Effelder Waldsee

Bij het vullen van de nieuwe bluswatervoorziening op De Meinweg is gebruik gemaakt van het nieuwe waterinnamepunt bij de Effelder Waldsee. Deze opstelplaats is begin vorig jaar aangelegd. Hierdoor kunnen blusvoertuigen of watertransportvoertuigen beter bij het water. Deze opstelplaats speelde een belangrijke rol bij het blussen van de brand op De Meinweg in april 2020. De brandweer pompte het water uit het meer en vervolgens vervoerden ze het water richting De Meinweg voor het blussen van de natuurbrand. Dat gebeurde met een slang van 1,5 kilometer, die over de Rothenbacherweg lag.

Natuur- en bosbandpreventie

De aanleg van de bluswatervoorziening en de opstelplaats bij de Effelder Waldsee zijn onderdeel van het project Natuur- en Bosbrandpreventie. Ook is er onlangs bij Rothenbach een ondergrondse bluswatervoorziening aangelegd . Deze is voor de buurt Rothenbach zelf maar kan ook een rol vervullen bij een mogelijke natuurbrand op de Meinweg.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box