Beroepsbrandweerman Roel liep stage bij Risicobeheersing

19 november 2021
Door regio: Limburg-Noord

Verdieping zoeken in je vakgebied, extra kennis opdoen en ervaren wat collega’s van een andere afdeling voor werkzaamheden uitvoeren; bij Brandweer Limburg-Noord (onderdeel van Veiligheidsregio Limburg-Noord) bieden ze medewerkers maar wat graag de mogelijkheid hun horizon te verbreden. Toen beroepsbrandweerman Roel Willems in kader van het tweede loopbaanbeleid de kans kreeg om een maand stage te lopen bij Risicobeheersing twijfelde hij dan ook geen seconde. “Ons vak beslaat meer dan branden blussen en verkeersongevallen alleen; ik vind het een uitdaging om verder te kijken. Brandpreventie is wat mij ook triggerde. Risicobeheersing is erop gericht rampen, schade en slachtoffers te voorkomen én zorgt ervoor dat wij brandweermensen ons werk goed uit kunnen voeren. De bekende rode wagens gaan pas rijden als alle preventieve maatregelen daarvoor niet hebben gewerkt.”

Warm welkom

En zo gebeurde het dat Roel een maand lang meeliep met verschillende personen en bij diverse afdelingen van Risicobeheersing. In die periode ging er een wereld voor hem open. “Ik mocht de hele regio door; Mook, Nederweert, Weert, Venlo en Roermond. En overal werd ik even enthousiast ontvangen. Ik wist niet waar en bij wie ik terecht kwam, maar bij alle collega’s voelde ik mij even welkom. Ik heb mijn rugzak opengezet om te vullen met nieuwe en interessante informatie. Daardoor heb ik ontzettend veel geleerd en kennis opgedaan. Ik wist echt maar een heel klein gedeelte van het belangrijke en inhoudelijke werk dat Risicobeheersing doet.”

Een leerzame tijd

De thema’s die Roel bij Risicobeheersing meekreeg, zijn ontzettend gevarieerd. “Van de bereikbaarheid van gebouwen tot vergunningen voor evenementen en van controles op brandwerende maatregelen tot bouwaanvragen bij de gemeente; het is allemaal het werk van de afdeling Risicobeheersing. En ik mocht overal meekijken, werd uitgenodigd aan de tekentafel en sloot aan bij overleggen.” Als familie of vrienden Roel vragen naar zijn stage raakt hij dan ook niet uitgepraat. “Ik heb veel kennis opgedaan, veel geleerd, veel meegemaakt en vertel daar dan ook met enthousiasme over.”

Medewerkers Risicobeheersing hebben overleg bij printer

Binnenkomen bij een brand

Heb jij jezelf weleens de vraag gesteld hoe de brandweer binnenkomt in een kantoorpand of fabriek waar brand is? Vaak zijn deuren of poorten gesloten of moet er bij de ingang van een bedrijf gebeld worden. “Bij brand is dat natuurlijk geen optie. Als brandweerman was het voor mij daarom vanzelfsprekend dat wij een brandende ruimte binnen kunnen; we moeten immers blussen. Door mee te lopen weet ik nu dat collega’s van Risicobeheersing er een flinke klus aan hebben om afspraken te maken met bedrijven over sleutelkastjes of digitale toetredingssystemen. Ook zijn ze bezig met de opvolging daarop. Als een bedrijf haar toegangscode veranderd, de sloten vervangt of een nieuw alarmsysteem krijgt, moet de brandweer daar wel van op de hoogte worden gesteld. Daar zorgt Risicobeheersing voor.”

Controle brandwerende deuren en wanden

In grote gebouwen, bijvoorbeeld bedrijfspanden, wordt vaak gewerkt met brandcompartimentering. Bij de bouw worden er brandwerende deuren of wanden geplaatst, waardoor bij brand in het ene compartiment, deze nooit over kan slaan naar een ander gedeelte van het gebouw. Zo’n soort maatregelen zijn bij de bouw van een pand gecheckt, maar als die niet regelmatig gecontroleerd worden dan kan het zomaar zijn dat ze hun functie verliezen. “Medewerkers van Risicobeheersing bezoeken dus regelmatig bedrijven om ook deze branddeuren en -wanden te controleren. Een deur die niet goed sluit of een nieuwe leiding door de muur kan al fatale gevolgen hebben. Bij het blussen gaan wij namelijk uit van de originele bouwtekeningen. Als wij weten dat er een brandwerende wand is, weten wij ook dat er in de ruimte ernaast zo’n 60 minuten geen vuur kan komen en dus dat we daar niet direct hoeven te blussen. Is die wand echter niet meer brandwerend, dan is het voor ons zaak om ook de rest van het pand nat te houden om verdere verspreiding van de brand (en daarmee verwoesting van het complete pand) te voorkomen.”

Brandweerman Roel voor brandweervoertuig in brandweerpak met helm

Reclameborden in een supermarkt

Ook bij dagelijkse bezigheden is Roel wakker geschud door Risicobeheersing. “Heb je tijdens het boodschappen doen ooit opgelet waar een reclamebord of display met producten staat? Ik niet altijd, ik kocht gewoon mijn boodschappen. Door samen met een collega van Risicobeheersing door verschillende supermarkten te lopen, kwam ik erachter dat marketingmiddelen vaak voor een brandblusser of nooduitgang worden geplaatst. Vanuit de ondernemer een logische keuze, het vult ‘loze ruimte’ op en zorgt ervoor dat die lelijke rode brandblusser niet in het zicht staat. Met de bril van Risicobeheersing op zorgt zoiets echter voor grote veiligheidsrisico’s. Een reclamebord of display lijkt misschien onzinnig, maar als deze bijvoorbeeld onder een brandrolluik staat gaat deze niet goed dicht en dat kan in geval van nood mensenlevens kosten. Bij brand telt écht elke seconde en dus spreken we de supermarktmanager aan, leggen de situatie uit en adviseren hem over hoe het beter kan.”

Het relaxte festivalsfeertje, maar ook risico’s

Als enthousiast festivalganger mag ook een dagje meelopen in de aanloop naar een festival niet ontbreken in Roel’s stage. “Bij een festival komen veel veiligheidseisen om de hoek kijken. Zaken als maximaal aantal personen, vluchtwegen, aanwezigheid van EHBO’ers of BHV’ers en voldoende brandblussers zijn wellicht bekend. Maar heb je al eens stilgestaan bij hoe er gekookt wordt in de kraampjes? Koken op gas brengt bijvoorbeeld enorme brandrisico’s met zich mee. Pas als aan de brandweer via een uitgewerkte plattegrond is duidelijk gemaakt hoeveel gasflessen er op het terrein aanwezig zijn, waar deze zijn opgeslagen en in welke foodtruck deze worden gebruikt, kan een evenementenvergunning verleend worden. Risicobeheersing draagt daar zorgt voor.

Daarnaast hebben zij nog veel meer taken bij een festival. Zo kijken ze bijvoorbeeld of het aggregaat voor de stroomvoorziening op een goed bereikbare locatie staat, of het podium en de versieringen wel van brandwerend materiaal zijn en of er een bluswatervoorziening aanwezig is.” Neem Solar in Roermond; daar is voldoende bluswater voorhanden omdat er oneindig water uit de maasplassen kan worden gepompt. Maar bij het Zomerparkfeest in Venlo is er geen natuurlijk water in de buurt. De brandweer moet in dat geval andere oplossingen zoeken. Dat wordt allemaal van tevoren door Risicobeheersing in kaart gebracht en bij de opbouw gecontroleerd of het ook klopt via de goedgekeurde tekening. Roel: “Deze ervaring maakt dat ik nu met een ander gevoel op een festival rondloop. Naast de leuke dingen zoals muziek en het relaxte sfeertje, zie je toch ook de risico’s.”

Medewerkers Risicobeheersing bij plattegrond

Dankbaar voor deze kans

Bovenstaand zijn slechts enkele van de vele voorbeelden die Roel op kan noemen, hij heeft zoveel gezien en ervaren! En zoals je leest valt er zelfs voor een ervaren beroepsbrandweerman nog enorm veel te leren over het vak. “Meelopen bij Risicobeheersing heeft mij echt de ogen geopend. Ik ben mijn werkgever enorm dankbaar voor deze kans en vind het fijn dat mijn collega’s me zo diep hebben meegenomen in het proces. Ik besef nu hoe omvattend het werk van Risicobeheersing is, wat het allemaal inhoudt en hoeveel het voor mijn werk als brandweerman betekent. Andersom blijkt mijn praktijkbagage -mijn kennis en ervaring- van toegevoegde waarde voor andere divisies binnen onze organisatie. Ik raad het al mijn collega’s aan om eens bij een andere afdeling stage te lopen; het is echt ontzettend leuk en leerzaam!”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box