Uitkomsten panelonderzoek: gezond en veilig de winter door

23 maart 2023
Door regio: Limburg-Noord

De hoge energieprijzen raken iedereen, ook de inwoners van Noord- en Midden-Limburg. Dat is gebleken uit het meest recente panelonderzoek van Veiligheidsregio Limburg-Noord. 44% van de bijna 6000 panelleden is hun woning anders gaan verwarmen. Daarnaast merken panelleden veranderingen in hun dagelijks leven, zoals minder warmte in huis (70%) en meer stress (23%) door de hoge energieprijzen.

Brandweer Limburg-Noord is onderdeel van Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Energie besparen

Door de hoge energieprijzen is 95% van de panelleden energie gaan besparen. 52% van de panelleden heeft hiervoor aanpassingen aan de woning gedaan, door bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen of het beter isoleren van de woning. Maar dit kan ook kosteloos. Zo wordt in onze regio met name energie bespaard door korter te douchen, warmere kleding te dragen en de thermostaat lager te zetten. 71% van de panelleden heeft de thermostaat lager gezet deze winter, maar niet lager dan 15 graden. De GGD adviseert om het in je woning nooit kouder te laten worden dan 15 graden. Hiermee voorkom je dat er vocht en schimmel ontstaat. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid.

Belang van ventileren

Daarnaast is het ook zeer belangrijk om goed en regelmatig je woning te ventileren. Maar 8% van de panelleden ventileert zoals de GGD en brandweer adviseren. Ventileren zorgt voor gezonde lucht in je woning. Dit kan het ontstaan van vocht en schimmel tegengaan, maar kan vooral ook de kans verkleinen op een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide kan namelijk vrijkomen bij een CV-ketel, (hout)kachel en gasfornuis. Deze gevaarlijke stof ruik, proef en zie je niet. Maar als je het inademt kun je bewusteloos raken en overlijden. Daarom is het belangrijk om een koolmonoxide melder op te hangen bij verwarmingsinstallaties of waar hout wordt gestookt. 52% van onze panelleden heeft minimaal één koolmonoxidemelder in hun woning.

Meer weten?

Klik hier voor de volledige resultaten van het panelonderzoek en extra tips over hoe je om kunt gaan met de effecten van de hoge energieprijzen!

De uitkomsten en resultaten worden gebruikt door verschillende teams en afdelingen binnen Veiligheidsregio Limburg-Noord. Zo proberen we de gezondheid, veiligheid en omgeving van de inwoners weer net wat beter te maken.

Aanmelden voor het panel

Ook lid worden van het panel? Meld je hier aan!

Vragen?

Heb je vragen over het panelonderzoek? Neem dan contact op via panel@vrln.nl.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box