Brandweercentralist

Brandweer Midden- en West-Brabant is op zoek naar 2 brandweercentralisten. Het betreft een tijdelijke functie voor een periode van 2 jaar. Belangrijk om te weten is dat je per 1 januari 2020 werkzaam zult zijn vanuit de gloednieuwe meldkamer in Bergen op Zoom

Wat is de Veiligheidsregio?

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is een samenwerkingsverband tussen de 26 gemeenten en de hulpdiensten. Om de veiligheid in de regio Midden- en West-Brabant te vergroten en beter voorbereid te zijn op rampen en crises, bundelen de 26 gemeenten, de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen), de brandweer en de politie de krachten. Dit houdt in dat in de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant deze verschillende diensten en besturen intensief samenwerken op het gebied van crisisbeheersing, rampenbestrijding, brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen en handhaving van openbare orde en veiligheid.

Een van de belangrijkste schakels tussen de burger en alle hulpverleningsdiensten is onze Gemeenschappelijke Meldkamer (GMK) in Tilburg, waar de collega’s van de brandweer, de politie en het regionaal ambulance vervoer (RAV) samen alle 112-meldingen aannemen en verwerken. Vanaf 2020 worden de meldkamer Midden- en West-Brabant en de meldkamer Zeeland samengevoegd. De nieuwe meldkamer komt in Bergen op Zoom.

Wat doet de sector Crisisbeheersing

De sector Crisisbeheersing speelt binnen Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een belangrijke rol bij de voorbereiding op en bijdrage aan de crisisbeheersing en rampenbestrijding. Verder behoort tot de taakvelden: Bevolkingszorg en het aansturen van het op te richten Veiligheid Informatie Knooppunt (VIK) in samenwerking met de gemeenschappelijke meldkamer (GMK).

Meldkamer

Een belangrijke taak van de Veiligheidsregio is het leveren van spoedeisende hulpverlening aan individuele burgers, slachtoffers of patiënten en het coördineren van hulpverleningsdiensten bij grote ongevallen en rampen. Hiertoe is in Tilburg de gemeenschappelijke meldkamer (GMK) voor brandweer, ambulancehulpverlening en politie gevestigd. Jaarlijks worden circa 12.000 meldingen verwerkt op het gebied van brandweer- en multi-opschaling. Deze worden afgehandeld door de brandweercentralisten. Daarnaast vervullen zij een rol in de rampen- en crisisbestrijding. Om de (brandweer)hulpvragen te kunnen beantwoorden, dient de meldkamer te allen tijde bereikbaar en beschikbaar te zijn en worden de werkzaamheden in roosterdienst (24/7)verricht. Het werk wordt uitgevoerd in een sterk geautomatiseerde werkomgeving.

Wat doet een brandweercentralist?

De taken van een brandweercentralist bestaan in hoofdzaak uit:

 • Het zelfstandig aannemen en verwerken van (spoedeisende) hulpvragen op het gebied van brandweerzorg.
 • Het alarmeren, begeleiden en ondersteunen van hulpverleningseenheden van de brandweer en ketenpartners.
 • Het ondersteunen en adviseren van de melder door het geven van schade-beperkende instructies.
 • Het verzorgen van alarmering en ondersteuning bij grootschalige evenementen en incidenten.
 • Het administratief verwerken van meldingen op de meldkamer en het bijdragen aan incident-evaluaties.
 • Het borgen van individuele kennis en vaardigheden door middel van bijscholing en oefening en het in brede zin bijdragen aan voorbereiding van de GMK op haar taakuitvoering.

Wat verwachten wij van jou?

Je beschikt over een MBO werk- en denkniveau, wat aantoonbaar is door minimaal een diploma op het niveau van MBO 4. Tevens ben je in het bezit van het diploma ‘Centralist’ of bereid deze te halen. Het in bezit zijn van het diploma ‘Bevelvoerder’ is een pre. Je neemt deel aan de repressieve dienst binnen de brandweer of hebt dit geruime tijd gedaan. Je hebt affiniteit met computerprogramma’s, en  het verwerken van data. We zoeken een van nature positief ingesteld persoon en je bent bereid om mee te werken aan veranderingen en verbeteringen binnen het team en je werkveld. Je denkt graag mee in oplossingen. Je bent een teamspeler en bezit ruime ervaring binnen de hulpverleningsketen. Je stelt mensen op het gemak. Je bent stressbestendig en behoudt in lastige situaties het overall-beeld. Je kunt overweg met pieken en dalen in je werk. Piketdiensten kunnen een onderdeel uitmaken van de functie.

Wat bieden wij jou?

Werken bij de Veiligheidsregio MWB betekent dat je, gebruik makend van jouw talent, in welke functie dan ook, een unieke maatschappelijke bijdrage levert aan de veiligheid in de regio. Daarbij bieden we een mooi pakket arbeidsvoorwaarden aan zoals:

 • een tijdelijke aanstelling voor een periode van twee jaar.
 • een bruto salaris tussen de € 2.040,- en € 2.986,- bruto per maand (schaal 7 2010 CAR-UWO);
 • een Individueel Keuze Budget (van 17,02% van je salaris), dat je kunt laten uitbetalen of kunt inzetten voor flexibele arbeidsvoorwaarden zoals extra pensioen, een onbelaste kilometervergoeding, vergoeding studiekosten, aanschaf fiets, of extra vakantie-uren;
 • aangezien je wisselende diensten draait, ontvang je ook een onregelmatigheidstoeslag (RAP: Toelage onregelmatige dienst personeel in roosterdienst GMK (artikel 5 bijzondere regelingen). De Veiligheidsregio kent geen reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, wel een vergoeding voor dienstreizen. 
 • aantrekkelijke kortingen op verschillende verzekeringen. 
 • een goede pensioenregeling en deelname aan een collectieve ziektekostenverzekering. 

De standplaats is tot 2020 Tilburg, hierna verhuist de GMK naar Bergen op Zoom.

Overige informatie

Een psychologisch onderzoek is onderdeel van de selectieprocedure. Je wordt via een inwerk- en scholingstraject voorbereid op je werk als centralist. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Raph van den Elshout, Teamleider meldkamer brandweer via 06-51 56 38 92 en/of raph.van.den.elshout@brandweermwb.nl.

Enthousiast en wil je reageren?

Ben je geïnteresseerd in deze functie, pas je in het profiel en wil jij je steentje bijdragen aan de veiligheid van de burgers in Midden- en West- Brabant? Stuur ons dan je sollicitatiebrief en CV uiterlijk 9 december 2018 via de aangegeven sollicitatiebutton toe. Beschrijf je motivatie en waarom jij beschikt over de gevraagde competenties. De oriënterende gesprekken worden gepland op dinsdag 18 december 2018 en het afrondende gesprek op donderdagochtend 20 december 2018.
 
Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern opengesteld. Bij gelijk gebleken geschiktheid krijgen interne kandidaten de voorkeur.

Tilburg-Centrum
Fabriekstraat 34
5038 EN Tilburg
088-2250100

Delen