De dames van Riel

  • Riel
  • 12 mei 2021

Danique (36) en Ellen (30) werken als 'parttime hero' bij brandweerpost Riel. Deze post is dringend op zoek naar nieuwe collega's. De twee dames van Riel vertellen hun brandweerverhaal. Ben je geïnspireerd? Misschien is werken bij de brandweer wel wat voor jou. Kijk op: www.brandweer.nl/parttimehero

Perfecte mix

Danique werkt bij de Luchtmacht en zit bij de vrijwillige brandweer Riel. “Werken bij de brandweer is een perfecte mix voor mij, zo heeft het veel raakvlakken met mijn werk en kan ik mijn vrije tijd nuttig besteden.

Het is voor mij een fijne hobby waarbij ik mijn ei goed kwijt kan. Ik had tijdens mijn werk vrije tijd over die ik nuttig wilde besteden. Ik werkte in ploegen met 24u diensten. Toen ik over vrijwilligerswerk aan het nadenken was, kwam ik al snel uit bij de brandweer. Ik heb gelijk een mailtje gestuurd, nog diezelfde dag had ik Harrie de Boer, de (voormalig) teamleider van Riel aan de lijn. Hij nodigde mij uit om een aantal oefenavonden te komen kijken, zo gezegd zo gedaan en stond diezelfde week nog met een compleet uitruk pak mee te oefenen tussen team Riel. Ik was meteen verkocht! Het was in het begin wat onwennig omdat ik niet een echte 'Rielse' was maar had al snel mijn plekje verdiend. Al hebben de mannen het mij zo nu en dan wel proberen moeilijk te maken. Maar dat vond ik geen probleem."

Brandweervirus

"Uiteindelijk ben ik met de dagopleiding begonnen en vond de hele opleiding uitdagend en heel tof om te doorlopen. De dagopleiding was iedere vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur. De klas waarmee ik mijn opleiding heb doorlopen was heel divers en daar zaten ook vier dames in, die waren allemaal net zo besmet geraakt met het brandweervirus als ik.

We hebben binnen team Riel mensen zitten in heel veel verschillende werksferen. Vooral met het uitzicht dat mensen wat meer thuis kunnen werken, zou het fijn zijn om meer mensen enthousiast te kunnen maken voor de brandweer. Je kan en mag altijd een kijkje komen nemen om te zien of ook jij wellicht hierin past. Dus ik zou zeker niet langer twijfelen en mailen of bellen."

Na een aantal jaar brandweer kreeg ik een nieuwe buurvrouw en na een aantal gesprekken heb ik haar weten de enthousiasmeren voor de brandweer, ze is een aantal keer komen kijken en was snel overgehaald om zich aan te sluiten: Ellen."

Meteen verkocht

Ellen werkt overdag bij Philips en zit sinds juli 2019 bij de vrijwillige brandweer in Riel. Sinds 4 jaar woont ze in Riel en zocht ze iets actiefs naast haar baan. "In Tilburg heb ik ruim 8 jaar als vrijwilliger bij de EHBO gewerkt, bijvoorbeeld bij evenementen. Toen ik naar Riel verhuisde wilde ik graag nieuwe mensen leren kennen. Bij voorkeur wilde ik iets actiefs doen, dat sluit namelijk aan bij mijn interesses. Toen ik dit tegen mijn buurvrouw Danique vertelde, nodigde ze me meteen uit om eens te komen kijken bij de 'vaardigheidsdag' van de brandweer en ik was meteen verkocht.

Het leuke aan het werken bij de brandweer is het onverwachte. Het ene moment lig je op de bank Netflix te kijken en 5 minuten later sta je bij een brand, een behoorlijk contrast met een baan op kantoor!

Avondopleiding

"Ik heb gekozen voor de avondopleiding, zo kan ik het makkelijk combineren met mijn fulltime baan. Eerst is er een stageperiode van ongeveer 3-6 maanden, afhankelijk van wanneer de opleiding begint. Dit is voor jezelf en het team, om te kijken tijdens de oefenavonden of het werk bij de brandweer ook écht is wat je ervan verwacht. Vervolgens ga je de opleiding in, in mijn geval iedere dinsdagavond (m.u.v. de schoolvakanties) van 19.00 tot 22.00 uur. Hier word je opgeleid tot volledig inzetbare brandweerman/vrouw. Van auto’s knippen tot levensreddend handelen en natuurlijk alle vormen van brand komen aan bod. Het fijne aan de opleiding vind ik het gebruik van e-learning. Hierdoor kan je zelf bepalen wanneer je aan je theorie werkt."

Leuk team

"Los van het afwisselende werk is het allerleukst: het team! Je groeit er vanzelf in en mensen zijn niet vies van een grapje. Je hoeft geen Rambo te zijn om bij de brandweer te komen. Iedereen is welkom en staat voor elkaar klaar, het mooie is dat eenieder zijn of haar eigen expertise heeft. De één is een natuurtalent in bomen zagen en de ander heeft weer wat meer met levensreddend handelen. Mocht je overwegen om bij de vrijwillige brandweer te gaan, dan raad ik gewoon aan om eens een avond mee te kijken."

Aanmelden

Wil je meer informatie over (werken bij) brandweerpost Riel? Neem contact op met de postcommandant: Frank Schuite, tel: 06-15479396.

Woon/werk je niet in de buurt van Riel? We zoeken nog veel meer parttime hero's. Ga voor alle informatie naar www.brandweer.nl/parttimehero

Delen