Kim, brandweervrouw in opleiding, brengt haar opleiding in beeld!

  • Ossendrecht
  • 05 november 2018

Kim is brandweervrouw in opleiding. Vanaf 1 oktober 2018 is zij officieel in dienst bij Brandweer Midden- en West-Brabant! Zij gaat de komende twee jaar haar opleiding in beeld brengen. Dit gaat ze doen via haar eigen Instagram account en het officiële account van Brandweer Midden- en West-Brabant. Ben jij ontzettend benieuwd naar de brandweeropleiding en naar de avonturen van Kim? Volg ons dan! Het voortraject van Kim is net afgerond, graag vertelt ze haar verhaal in haar allereerste blog. Lees snel verder: 

‘He Kim, hoe is ‘t nou met jou?’ Dat is wat ik hoorde op het plein tijdens de braderie op het dorp. En zo is mijn brandweeravontuur begonnen.

Het begin
Superspannend om op mijn eerste oefenavond de kazerne binnen te lopen, die vol zat met brandweermannen. Maar al snel had ik in de gaten dat ik hier op mijn plek ging zijn. Het ritme om op de maandagavonden te komen oefenen zat er al snel in. Ik werd meegenomen in de passie en het enthousiasme dat deze post uitdraagt. Tijdens de eerste oefenavonden kon ik natuurlijk nog niet veel doen. Toch mocht ik mee doen aan de oefeningen die werden uitgezet. Weliswaar als ‘slachtoffer’, maar toch...

Het avontuur
Na de eerste oefenavonden werd ik uitgenodigd voor een gesprekje met onze teamleider. In dit gesprek werd mij gevraagd of ik nog steeds interesse had in een brandweercarrière. 'Absoluut'. Toen kon de reis beginnen. Het begon met een informatieavond voor alle nieuwe aspiranten. Ik kreeg uitleg over wat de brandweer precies inhoudt, met al zijn verantwoordelijkheden. Toen werden er groepen gemaakt en gingen we praktisch aan de slag. In de ervaringen die ik ondertussen had opgedaan, had ik gemerkt dat de brandweer niet alleen mentaal, maar ook fysiek wat van je vraagt. Dat kwam deze avond ook tot uiting. Eerst checken hoe het zat met mijn hoogtevrees. Bovenaan, op de ladder van negen meter, had ik een mooi uitzicht over de stad!

Check - geen hoogtevrees.

Dan door om te kijken hoe het zat met mijn richtingsgevoel. Ik kreeg een geblindeerde helm op en moest (onder begeleiding) een parcours lopen. Na een paar keer mezelf te hebben gestoten, had ik toch de brandhaard en het slachtoffer gevonden! En kon ik de juiste weg ook weer terugvinden.

Check - goed richtingsgevoel.

Toen kennismaken met de PPMO aanstellingskeuring (de fittest). Ik had hier op de kazerne al veel over gehoord. En hier was ik toch echt wel zenuwachtig voor! Een brandweerpak aan, een helm op, ademluchtfles op mijn rug en een stofmaskertje voor... Ik was klaar voor het parcours. Met een veel te snelle ademhaling en een veel te hoge hartslag liep ik het parcours. Er was absoluut een punt waar ik het heel moeilijk had, mentaal en fysiek. Maar toen dacht ik terug aan alle avonturen en steun die ik al had ervaren op de maandagavonden. Zo kon ik het parcours toch uitlopen. Ik was zeker niet tevreden en wist dat ik nog aan mijn conditie moest werken.

'Oeps' - conditie verbeteren.

Met een positief advies kon ik nu aangemeld worden voor mijn echte PPMO aanstellingskeuring.

De aanstelling
Na wat maanden aan mijn conditie te hebben gewerkt, was het zo ver! De fittest. Dit vond ik heel spannend. En dat hadden ze op de brandweerpost ook gemerkt. Ze hadden speciaal voor mij er een extra oefenmoment, met allerlei voorbereidende oefeningen, voor ingelast. Eerst de medische keuring. Dan een gesprekje met de bedrijfsarts om vervolgens naar het fysieke deel over te gaan. Omdat ik op de informatieavond al de ervaring had met het parcours, ging dit redelijk goed! Maar toen.... De beruchte traplooptest!! Op de sportschool had ik al aardig wat verdiepingen gelopen, maar met stofmasker, ademluchtfles, hartslagmeter en een gewichtsvest van 20 kilo... was de druk toch hoog! Zo ook mijn hartslag. Maar keurig binnen de tijd haalde in de traplooptest. Zeker 1 van de momenten die ik niet meer vergeet.

Check - PPMO aanstellingskeuring!

Bijna officieel
Daarna kwamen vele mooie momenten voor mij als aspirant. Meelopen op de oefenavonden, mee proefrijden in de brandweerwagen, kazerne-uitjes enz. Ik mocht mijn uitrukpak gaan passen, maar ook mijn kazernekleding (de kleding die je draagt op de oefenavonden), mijn helm en mijn laarzen. De weken na het passen, kwam mijn uitrusting één voor één op de kazerne binnen. Ondanks dat ik nu met de volledige uitrusting mee kon gaan oefenen, hoorde ik er officieel nog steeds niet bij.En toen viel de brief op de mat.

In dienst
Vanaf 1 oktober 2018 ben ik officieel in dienst! Het moment dat ik me realiseerde dat ik nu echt bij de wereld hoor die brandweer heet, was toen ik mijn pager voor het eerst aan mijn broek bevestigde. Ik mag me nu officieel parttime brandweervrouw noemen!

Het voortraject is afgerond....Laat de opleiding maar beginnen! Ik ben er klaar voor. Ik hoop dat jullie me gaan volgen op Instagram (@kim_brandweermwb) en mijn verhalen op het Instagram account van Midden- en West-Brabant tijdens mijn opleiding Manschappen A, zodat ik meer momenten met jullie kan en mag gaan delen.

Delen