Kim brandweervrouw in opleiding | Blog 2

  • Ossendrecht
  • 27 februari 2019

De eerste maanden...

In dienst

Vanaf 1 oktober 2018 ben ik officieel in dienst bij Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, Post Ossendrecht. Hoe dat is gegaan, hebben jullie kunnen lezen in mijn eerste blog. Ondertussen heb ik veel meegemaakt. Ik mocht bij verschillende uitrukken aanwezig zijn (mee als stagiaire), ik ben de opleiding begonnen voor Manschap A en ik oefen mee met de oefenavonden op de post.

Mijn eerste uitruk

Er werd mij verteld: ‘je eerste uitruk ga je nooit vergeten’. Dat geloofde ik niet zo… Stel dat de eerste keer een tak uit de boom halen is, dat is niet het spannendste om te doen. Maar ik moet zeggen, ik ga mijn eerste uitruk nooit vergeten!

Ik had vakantie en was dus thuis. Ik zou later die dag het vliegtuig pakken om op vakantie naar Spanje te gaan. Mijn pieper lag op de tafel. Ik hoorde een geluid wat ik nog niet eerder had gehoord, maar ik wist gelijk dat het voor de brandweer was. Wat een adrenaline gaat er dan door je heen. Mijn benen voelden als lood. Er gebeurde zo veel in korte tijd. Eerst de pieper…Ik moest gelijk een keuze maken, ga ik mee of ik blijf ik thuis. Ik wist dat ik nog uren had voor vertrek, maar je weet nooit hoe lang een uitruk duurt. Knoop doorgehakt (binnen 5 seconden). Op de pieper gedrukt om aan te geven dat ik opkom en snel gelezen wat er op de pieper aangegeven stond. Toen mijn schoenen en mijn jas aan. Op de fiets, racen over het dorp. Op de fiets dacht ik aan de informatie die op de pieper stond…. P1 ongeval A4. P1 betekent “eerste prioriteit”. Ik wist dat het serieus was. Ook wist ik dat we met sirenes de kazerne uit gingen rijden. Het werd steeds spannender. Ik had al een keer geoefend wat ik moest doen als ik bij een alarm als eerste aan kwam fietsen. Nu was ik derde, dat betekent dat de garagedeur al openstond. Fiets aan de kant, langs de TS (brandweerwagen) en naar mijn pak/kluisje. Met knikkende knieën hoorde ik allerlei stemmen om me heen die aan het communiceren waren over de info die op de pieper stond. “Instappuh!!” We konden weg. Ik had veel geluk met het team waarmee ik vertrok. Zij hadden ondertussen meer info verzameld en hebben mij helemaal meegenomen in het verhaal. Ik werd voorbereid op wat ik te zien kon krijgen. Dat gevoel, dat je met een team op weg bent om hulp te gaan verlenen, is onbeschrijfelijk. Dat geeft een heel stoer en goed gevoel. Zeker als je met je brandweerpak en sirenes achterin een TS zit. Ter plaatse gingen we als team aan de slag. Samenwerkend met andere posten uit de buurt. Het was een serieus ongeluk waarbij helaas een dodelijk slachtoffer is gevallen, hij was ter plekke overleden, nog voor dat wij gearriveerd waren. Onze taak was om het slachtoffer zo goed mogelijk uit het wrak te halen. Ik hielp vooral aan de achterkant van de wagen door schermen vast te houden en de veiligheid en privacy van iedereen daar ter plaatse te waarborgen. Dit was een heftige en indrukwekkende eerste uitruk.

Ik was uiteindelijk nog wel op tijd om het vliegtuig te halen! Wat een begin van de vakantie. In het vliegtuig was ik nog steeds onder de indruk van de afgelopen uren. Ondertussen ben ik al bij meerdere uitrukken geweest. Dit varieert van een woningbrand, schoorsteenbrand, industriebrand, een tak uit de boom halen (boven een fietspad) tot aan rook uit een boerderijschuur.

De pieper

Waar ik erg aan heb moeten wennen was het bij me houden van mijn pieper. Als de pieper gaat moet je direct een keuze maken. Opkomen of afwijzen. Op de post hangt een digitaal bord (precom). Hier zijn twee dingen op te zien. In het algemeen wie er wel of niet kunnen opkomen. Dit geeft iedereen zelf aan in de agenda van precom. Maar bij een alarm wordt vermeld wie er opkomen voor de uitruk. Sinds kort staan ook de stagiaires hier op vermeld! Dus ook ik moet aangeven of ik opkom of niet, dit staat los van de agenda. Zo weten we of er genoeg mensen zijn om naar het incident te vertrekken of juist niet. Erg belangrijk dus, anders moet er door gealarmeerd worden. Nu hangt de pieper standaard aan mijn broek. En ik moet eerlijk toegeven, dit geeft een bijzonder gevoel! Ik ben erg bewust van het feit dat ik overal opgeroepen kan worden. Voorheen ging ik lopend boodschappen doen, nu kies ik voor de fiets…. Stel dat de pieper in de supermarkt gaat… Dan kan ik toch nog snel naar de post fietsen en mee op de uitruk. Maar ook als ik op mijn fulltime werk ben (leerkracht basisonderwijs) is het belangrijk om de pieper bij me te hebben om juist aan te geven dat ik niet kan opkomen. Dan is alleen het invullen van de agenda niet voldoende. Als brandweerstagiaire is dat nu nog niet zo belangrijk, de TS vertrekt ook wel zonder mij. Maar als ik straks mijn module ‘brand’ heb gehaald, hoef ik niet meer op de stagiaire stoel, maar ga ik officieel mee als manschap.

De opleiding

Net als mijn eerste uitruk zal ik mijn opleiding ook niet vergeten. Hoe ik dat nu al weet……?!!??!! Ik maak namelijk vlogs / stories op Instagram van elke opleidingsavond. Dit is uniek. Dit doe ik samen met de Veiligheidsregio. Mijn gehele opleiding is wekelijks te volgen op Instagram: @brandweermwb. Maar los daarvan… Is het een bijzondere opleiding om te doen. Ik ben begin november gestart met de opleiding. Je krijgt theorie, praktijk en werkplekopdrachten. Een week van te voren bekijk ik de stof online. Dit gaat via ELO = Elektronische Leer Omgeving. Iedereen heeft zijn eigen manier van leren. Ik ben echt iemand die leert uit de praktijk. Ik heb geen moeite met de ELO, maar de theorie vind ik pittig. Het geluk bij deze opleiding is dat theorie en praktijk samenvallen. En dan ook nog de werkplekopdrachten die ik maak met mijn leerwerkplekbegeleider en mijn collega’s op de post, oefen ik genoeg met zowel de theorie als de praktijk… voor mij ideaal. Mijn leerwerkplekbegeleider is erg betrokken, houdt mijn ontwikkeling goed in de gaten, kent mijn zwakke en sterke punten en beoordeelt mijn leerwerkplekopdrachten.

Wil je mijn avonturen op de opleiding volgen en wil je weten hoe het er op de opleiding aan toe gaat (een uniek kijkje achter de schermen) volg dan het brandweermwb account op Instagram! Wekelijks, elke dinsdagavond!

De oefenavonden

Elke maandagavond is het oefenavond op de post. Ik heb een team op de post wat me erg steunt, helpt en motiveert om te leren, dat helpt mij enorm. Hierdoor kan ik de oefenavonden en de opleiding goed met elkaar combineren. En mocht het een keer niet lukken om te oefenen op een oefenavond dan zijn er altijd collega’s die op een middag/avond tijd vrijmaken om met mij aan de leerwerkplekopdracht te werken. Toen ik voor het eerst op de post kwam, vond ik het erg spannend wat me allemaal te wachten stond. “Zou ik dit ooit onder de knie krijgen?!” Dat ik nu steeds meer begrijp van ‘de brandweertaal’ zoals afkortingen, protocollen, termen en begrippen geeft me steeds meer vertrouwen dat ik dit onder de knie ga krijgen! Ik vind de oefenavonden nog steeds spannend, maar op een andere manier. Ik voel me op de post nu geïntegreerd en onderdeel van het team. Dus nu is vooral de spanning of ik het goed doe tijdens de oefening. Vergeet ik niks, volg ik het protocol, houd ik me aan de theorie, schat ik de situatie goed in, werk ik goed samen met mijn maatje, communiceer ik goed etc… Ik heb geleerd dat fouten maken mag en door het juist daar over te hebben, leer ik van elke oefenavond.

Wil je wat meer beelden zien van mijn ervaringen op de post en over de uitrukken waar ik bij kan zijn? Volg me dan op Instagram @kimbrandweermwb. Ben jij benieuwd naar of het brandweervak iets voor jou is? Neem dan een kijkje op onze parttime hero pagina

Kim
Brandweervrouw in opleiding

Word jij net zoals ik ook parttime hero?

Een parttime hero heeft/is...

  • Een goede conditie
  • Minimaal MBO 2/3 werk- en denkniveau
  • Rijbewijs B
  • 18 jaar of ouder
  • Woont/werkt maximaal 5 minuten van de kazerne
  • Bereid 1 avond per week te oefenen

Verder sta je stevig in je schoenen, ben je maatschappelijk betrokken en werk je graag in teamverband. Je staat klaar om op onverwachte momenten uit te rukken.

Meld je aan

Ben jij een parttime hero? Meld je bij ons aan met dit interesseformulier. 

Delen