Oefenen in de wijk

  • Oosterhout
  • 04 oktober 2016

Gisteravond 3 oktober gingen in Brabant de Nationale Brandpreventieweken van start met een woningbrand oefening in Oosterhout. In een flat werd een brand nagebootst met lampen en neprook. Zo’n honderd buurtbewoners zagen hoe de brandweer te werk ging, de ‘brand’ bluste en een ‘slachtoffer’ wist te redden.

Brandpreventie

“Met deze oefening willen we mensen bewust maken wat ze zelf kunnen doen om hun veiligheid te vergroten”, lichtte burgemeester Stefan Huisman toe. Vroeger had je bij een brand zeventien minuten om de woning te verlaten. Nu is dit, door het gebruik van andere materialen in de bouw en in meubels, nog maar drie minuten. En het duurt gemiddeld acht minuten voordat de brandweer ter plaatse is. “Dit betekent dat je in een noodsituatie voor een groot deel op jezelf bent aangewezen”, aldus Huisman. “Daarom is brandpreventie zo belangrijk”, vulde regionaal brandweercommandant Diemer Kransen aan. “Wees alert en voorkom brand, hang rookmelders op en oefen een vluchtplan”.

Meer oefeningen

In oktober staan in onze regio meer ‘oefeningen in de wijk’ op het programma. Buurtbewoners worden hiervoor van harte uitgenodigd. Bekijk waar en wanneer deze plaatsvinden. Deze lijst breidt zich de komende tijd nog uit.

Vooropletters

In onze regio wordt tijdens de Nationale Brandpreventieweken ook volop aandacht besteed aan Vooropletters. Dit is een campagne om inwoners bewust te maken van veiligheidsrisico’s en wat ze zelf kunnen doen om deze te voorkomen. De insteek is: “Er is nu geen brand (of beroving, inbraak, uitbraak infectieziekte…), maar dat kan zo maar anders zijn. Word een Vooropletter en help mee om dit te voorkomen. Zo maken we samen onze regio veiliger. Meer informatie: www.vooropletters.nl.

Delen