Midden- en West-Brabant

Word parttime hero in Midden- en West-Brabant

Werken bij de brandweer combineren met je fulltime baan.

Heb jij er altijd al van gedroomd om bij de brandweer te werken? Wij zijn op zoek naar parttime hero’s voor de volgende kazernes: Baarle-Nassau, Berkel-Enschot, Diessen, Dongen, Dorst, Etten-Leur, Fijnaart, Genderen, Gilze, Hoeven, Kaatsheuvel, Klundert, Lage Zwaluwe, Loon op Zand, Moerdijk (dorp), Moergestel, Oosterhout, Prinsenbeek, Putte, Riel, Sprang-Capelle, Standdaarbuiten, Teteringen, Ulvenhout, Waalwijk, Waspik, Woudrichem en Willemstad. Woon of werk je in een van deze plaatsen? Lees dan snel verder.

Direct solliciteren? Scroll naar beneden voor het formulier! Voor vragen kun je ook mailen naar: parttimehero@brandweermwb.nl.

Een parttime hero is:

Zeker geen ‘amateur’ brandweerman of –vrouw. Je opleiding is namelijk gelijk aan die van de beroepsbrandweer. Het verschil met je beroepscollega’s is dat zij een dagtaak hebben aan het brandweerwerk. Jij wordt als parttime hero alleen opgeroepen wanneer nodig. Je moet je dus snel vrij kunnen maken om op onverwachte momenten uit te rukken. Als parttime hero kom je niet alleen in actie bij brand, maar ook bij ernstige verkeersongevallen, het redden van dieren, stormschade en tal van andere soorten incidenten.

Je staat altijd klaar voor anderen. Of je nu letterlijk een mensenleven redt of een dier in nood. In iedereen schuilt zo’n held dus ook in jou, meer dan je verwacht! Werken bij de brandweer is goed te combineren met je dagelijkse leven. Zo kun je als parttime hero ook een fulltime baan hebben zoals ondernemer, docent, accountant of huisvrouw/-man.

Een parttime hero krijgt:

Een uitdagende baan

Je maakt deel uit van een team van professionele collega’s waarop je kunt bouwen en waarmee je een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving. Je maakt omstandigheden mee die niet alledaags zijn. Je werkt samen aan de veiligheid in jouw buurt.

Een brandweeropleiding

De opleiding bestaat uit zelfstudie, bijeenkomsten met een instructeur op locatie en leerwerkplekopdrachten op je eigen kazerne met een leerwerkplekbegeleider. De basisopleiding volg je overdag (ca. 1 jaar) of in de avonduren (ca. 2 jaar). Daarnaast doe je praktijkervaring op tijdens de wekelijkse oefenavonden en de uitrukken bij je kazerne.

Een marktconforme vergoeding

Je krijgt een vaste jaarvergoeding voor je werk bij de brandweer. Daarnaast ontvang je een specifieke uurvergoeding voor uitrukken, oefeningen en opleidingen. Wij zorgen ervoor dat je tijdens je brandweerwerk en je opleiding goed verzekerd bent.

Veelgestelde vragen

 • Wat kan ik verwachten als parttime hero/vrijwilliger?

  De meeste vrijwilligers hebben naast het brandweerwerk een fulltime baan. Het is daarom belangrijk om de keuze om parttime hero te worden vooraf goed te overwegen. De directe omgeving moet achter jouw beslissing staan, óók de werkgever. In de meeste gevallen ben je tijdens je werk namelijk oproepbaar.

  Selectie

  De brandweer stelt eisen aan lichamelijke conditie, opleiding en geoefendheid. Na je aanmelding wordt er gekeken of je voldoet aan de basiseisen.

  Beschikbaarheid

  Na toetreding tot het korps wordt er op je gerekend. Niet alleen door je collega’s, maar vooral ook door de burgers. Als vrijwilliger bij de brandweer ben je gedurende een bepaalde periode per maand oproepbaar en beschikbaar.

  Als de pager gaat

  Als parttime hero word je bij een alarmering opgeroepen via een pager. Vervolgens kom je bij de meeste posten naar de kazerne om uit te rukken. De woon- en werkafstand is maximaal 5 minuten.

 • Waar moet ik aan voldoen?

  Een parttime hero is/heeft:

  • 18+
  • woont/werkt in de buurt van de kazerne
  • sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld
  • geen last van hoogte- en engtevrees
  • doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel
  • Minimaal een VMBO-diploma
  • Minimale lengte van 1.65 meter
  • Bereid om de benodigde landelijk erkende brandweerdiploma’s te behalen
  • Goede beheersing van de Nederlandse taal
  • flexibel; je kunt namelijk op onverwachte momenten opgeroepen worden

  Ben je enthousiast over het brandweervak en voldoe je aan bovenstaande punten? Solliciteer!

 • Hoe zit het met mijn huidige baan?

  Zoals de meeste vrijwillige brandweercollega’s kun je naast je baan als bijvoorbeeld accountant, winkelmedewerker of elektromonteur ook inzetbaar zijn voor de brandweer. Je gaat gewoon naar je werk, maar zodra er een incident voor jouw kazerne is, word je opgepiept en ga je direct naar de brandweerkazerne. Daar trek je je brandweerkleding aan en vertrek je in een brandweerwagen (tankautospuit) met spoed naar het incident om met elkaar hulp te bieden.

  Je werkgever heeft ook voordeel van jou als vrijwillige brandweer. Bedrijven zijn verplicht om bedrijfshulpverleners (BHV) op te leiden, en als brandweerman/vrouw leer je dat allemaal in de opleiding. Daarnaast heeft je werkgever met jou iemand met extra kennis en oog voor veiligheid in dienst. Een win-winsituatie voor beide partijen!

 • Kan ik ook solliciteren voor de beroepsbrandweer?

  Wij zijn altijd op zoek naar parttime hero’s voor de zogenaamde ‘vrijwillige posten’ in onze regio. Voor de beroepsbrandweer (24-uursdienst) in Breda, Tilburg, Roosendaal, Bergen op Zoom en Moerdijk-Haven zijn we niet doorlopend op zoek. Houd hiervoor de vacatures in de gaten.

 • Wat betekent het voor mij als werkgever?

  Opleiden en oefenen

  Om als parttime hero aan de slag te kunnen, leidt de brandweer iedereen op tot Manschap. Deze basis brandweeropleiding is meestal in de avonduren en/of de weekenden. Daarnaast zijn alle vrijwilligers éénmaal per week te vinden op de kazerne voor een oefenavond, waar de diverse aspecten van het brandweervak worden beoefend.

  Arbeidstijden wetgeving

  Het is belangrijk om te weten dat de werkzaamheden die verricht worden als vrijwilliger bij de brandweer ook als arbeidstijd worden aangemerkt. De vrijwilliger wordt bij indiensttreding geïnformeerd over de arbeidstijdenwet en het arbeidstijdenbesluit. Op basis
  van de informatie van de brandweervrijwilliger kunnen zowel de hoofdwerkgever als de brandweerleiding de werktijden van de brandweervrijwilliger goed registreren.
  Wij streven ernaar om samen met de vrijwilliger de werkzaamheden zo in te richten, dat je hier als werkgever zo min mogelijk mee wordt geconfronteerd. Mocht je toch tegen problemen aanlopen dan kunt je altijd contact opnemen met een van de teamleiders Brandweerzorg.

  Vergoeding en afwezigheid

  Vrijwilligers ontvangen voor hun werkzaamheden jaarlijks een vergoeding. Ook krijgt de vrijwilliger een vergoeding per uur voor gemaakte uren bij alarmering en voor uren die worden besteed aan opleiden en oefenen. Ook voor het werken in kazernediensten zijn
  vergoedingen vastgesteld. U bepaalt zelf of u afspraken wilt maken met uw werknemer over zijn/haar afwezigheid en de vergoeding die daar tegenover staat.

Geïnteresseerd? Geïnspireerd? Enthousiast? Of nog een paar vragen? We komen graag met je in contact! Twijfel niet, vul onderstaand open sollicitatieformulier in. De postcommandant van de betreffende kazerne neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Let op: kies in het formulier voor regio Brabant > Midden- en West-Brabant. Vermeld bij ‘opmerkingen’ voor welke post (plaatsnaam) je wilt solliciteren.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box