Deze maand stellen we de 5 brandende vragen aan Sylvana Kerstens. Sylvana (31) werkt bij de beroepsbrandweer in Roermond, waar ze 24-uursdiensten draait. Ze is op dit moment bezig met haar brandweerchauffeursopleiding, waar ze in maart klaar mee zal zijn. Daarnaast is ze brandweervrijwilliger in haar eigen woonplaats Boxmeer. ‘’Bij de beroepsbrandweer gaan is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt’’.

Hoe ben je bij de brandweer terechtgekomen?

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de brandweer. Via een bijbaantje ben ik ooit in contact gekomen met een brandweervrijwilliger. Ik was altijd nieuwsgierig naar zijn verhalen. Daarom heb ik er uiteindelijk voor gekozen om de opleiding te volgen en zelf ook brandweervrijwilliger te worden. Sinds 2019 ben ik vrijwilliger bij de brandweer in mijn eigen woonplaats.

Het was toentertijd niet mijn idee om hier ook mijn beroep van te maken. Ik deed het vrijwilligerswerk naast mijn toenmalige baan bij een bedrijf dat zich onder andere bezig houdt met brandweertrainingen. Ik had beroepsmatig dus wel veel contact met de brandweer. Ik vond mijn werk erg leuk, maar ik miste wel een beetje uitdaging. Door anderen werd ik gewezen op een vacature bij de beroepsbrandweer. Ik heb wel even getwijfeld, maar wilde toch onderzoeken of het zou bevallen. En het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Nu werk ik alweer 1,5 jaar als beroepskracht bij Brandweer Roermond.

Hoe zou je een gemiddelde werkdag omschrijven?

Eigenlijk bestaat er geen gemiddelde werkdag, elke dag is anders. Dat maakt het juist zo leuk; je weet nooit wat de dag je brengt. Iedereen heeft vaste taken op de kazerne, bij mij is dat op de ademluchtwerkplaats. Hier worden onder andere de ademluchtmaskers en -toestellen na gebruik gewassen, gedroogd en opnieuw gekeurd. Ook oefenen we veel. En dan heb je natuurlijk de uitrukken. De ene dag moeten we zes keer uitrukken maar soms ook helemaal niet. Dat weet je nooit van tevoren.

''Ik vind de brandweer het mooiste beroep dat er is! Je doet echt iets voor de maatschappij en kunt mensen helpen.''

Sylvana

Hoe is het om 24 uur op de kazerne door te brengen?

De 24 uurdiensten bij de beroepsbrandweer, deden mij in eerste instantie twijfelen om voor beroeps te kiezen. Je bent dan ongeveer twee á drie dagen per week 24 uur van huis. Maar ik vind het heel goed te doen. Je bent altijd bezig en met veelal een vaste ploeg, dus je kent elkaar goed. ’s Avonds kijken we bijvoorbeeld een film of we koken samen. Het lukt dus zeker om te ontspannen, ondanks dat je weet dat het alarm altijd kan gaan. Ook als je onder de douche staat!

Zelf kom ik in een bubbel als het alarm gaat. Er is meteen een soort spanning: wat staat ons te wachten? Als vrijwilliger heb je over het algemeen minder uitrukken en zie je daarom minder. Als beroeps is dat anders en je weet van te voren niet hoe je op heftige dingen gaat reageren. Zelf ben ik echt met mijn taak bezig en niet met zaken eromheen. Terug op de kazerne praten we met elkaar over wat er gebeurd is. Dat vind ik heel fijn want anders blijf je over dingen nadenken.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Ik vind de brandweer het mooiste beroep dat er is! Eigenlijk vind ik alles leuk. Het klinkt misschien cliché, maar als ploeg iets beteken voor anderen is heel mooi. Je doet echt iets voor de maatschappij en kunt mensen helpen. En ook als een inzet geen goede afloop heeft; je hebt er samen wel alles aan gedaan. Maar gelukkig loopt het ook vaak wel goed af, en de voldoening die dat geeft is niet te beschrijven.

Wat wil je zeggen tegen alle vrouwen die twijfelen over bij de brandweer gaan?

Zeker doen! Je moet sowieso je dromen na gaan. Voor mij was het de beste keuze ooit. In Roermond ben ik een van de drie vrouwen. Het is dus wel een beetje een mannenwereld, maar dat past ook bij mij. Fysiek en mentaal moet het natuurlijk wel haalbaar voor je zijn. Je merkt wel dat iedereen zijn of haar kwaliteiten heeft en daarmee vul je elkaar mooi aan!

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box