Omdat onze brandweermensen veel oefenen, beschikken we over de afdeling Vakbekwaam die alles regelt voor die oefeningen. Roy Peskens is oefencoördinator bij deze afdeling. Bovendien is hij ook vrijwilliger bij Brandweer Heythuysen. Daarom stellen we hem deze maand de 5 brandende vragen. Roy: “Ik werk in een heel leuk team en dat maakt het werk extra leuk, want samen kun je meer dan alleen.”

 

Wat houd je functie in bij de brandweer?

“Ik ben oefencoördinator bij de afdeling Vakbekwaam Blijven. Samen met ons team van drie oefencoördinatoren, één oefenondersteuner en één specialist verzorgen wij de oefeningen en opleidingen van de vrijwilligersposten en één beroepspost in Cluster Roermond. Ieder cluster heeft zijn eigen Vakbekwaamheidsafdeling. We organiseren (realistische) oefeningen en zorgen dat op deze momenten de oefenmaterialen op de juiste plek zijn én dat de oefenleiders bijgeschoold zijn. Aangezien onze posten bijna allemaal elke week oefenen en er ook oefeningen zijn voor bevelvoerders, chauffeurs en specialistische eenheden snap je dat het om veel oefeningen en voorbereidingen gaat.”

Wat vind jij zo leuk aan je functie?

“Het leukste aan mijn functie vind ik de variatie. Het ene moment zit ik achter de computer en het andere moment ben ik mee op een uitruk. Ook hebben we vergaderingen of zijn we bezig om praktijkoefeningen te begeleiden. De combinatie en diversiteit van taken en verantwoordelijkheden maakt het voor mij erg leuk. Ook vind ik het teamverband heel fijn, ik werk graag in een team. We hebben een hecht en sterk team.”

"Schouder aan schouder lossen wij de incidenten op en vangen we elkaar op na de inzet."

Roy

Waarom werken bij de brandweer?

“Wat ik zo bijzonder vind aan de brandweer is de verbondenheid. Deze verbondenheid zie je bij veel brandweerposten terug. Er zijn vaak uitjes met de personeelsvereniging. Bij Brandweer Heythuysen hebben we familiedagen, weekendjes weg en zelfs een Fire House Bingo! Samen zijn we een grote familie, dat is voor mij de brandweer. Daarnaast zie je deze verbondenheid ook terug tijdens én na onze uitrukken. Schouder aan schouder lossen wij de incidenten op en vangen we elkaar op na de inzet.”

Wat is een bijzondere uitruk die je bij blijft?

“Dat weet ik nog goed. We zouden die dag met alle vrijwilligers van Brandweer Heythuysen en familie naar Toverland gaan. Vlak voor we onze post buiten dienst wilden melden, werden we opgepiept. Dat gaat natuurlijk voor, dus stapten we snel met onze goede kleren in de uitrukpakken. De melding ging over een koe die vastzat in een mestput. Toen we daar aankwamen belden we de rest dat zij vast konden vertrekken naar Toverland. Dit karwei ging wel even duren. De koe zat vast onder een ijzeren stang die we voorzichtig moesten doorknippen. Want doorslijpen ging niet, 1 vonkje bij de mestgassen zou verkeerd gaan. Toen we de koe hadden bevrijd, begon deze zich nog eens heerlijk uit te schudden. Met vieze pakken keerden we terug naar de kazerne waar we ons natuurlijk op moesten frissen. Uiteindelijk snel naar Toverland waar we nog een leuke dag hebben gehad.”

Hoe ben je bij de brandweer gekomen?

“Mijn passie was altijd sport, specifiek voetbal en fitness. Ik heb hiervoor dan ook gewerkt als clubmanager van een sportschool. Echter had ik altijd al een connectie met de brandweer, aangezien mijn vader jarenlang actief is geweest bij de brandweer. Ik heb vaker nagedacht over de brandweer, maar omdat ik fanatiek voetbalde dit nooit serieus overwogen. Totdat ik zwaar geblesseerd raakte en moest revalideren. Daarna was voetballen geen optie meer. Op dat moment sprak de postcommandant me tijdens de carnaval aan of ik niet bij de brandweer wilde. Ik ben toen naar een oefenavond gaan kijken. Dat beviel zo goed dat ik vrijwilliger ben geworden. Later heb ik gereageerd op een vacature binnen Vakbekwaam en heb ik zelfs van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Nog steeds met veel plezier!”

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box