Van lid naar leider bij de jeugdbrandweer. Joris Heijligers (bijna 20 jaar) is al vanaf zijn 14e actief binnen de brandweer. En nu is het bijna zo ver: de doorstroming naar de ‘grote’ brandweer. “Het werk bij de brandweer is mijn hobby en passie”. Deze maand stellen we de 5 brandende vragen aan hem.

Hoe ben je bij de brandweer gekomen?

“Mijn vader was vrachtwagenchauffeur. In 2012 heeft hij met zijn vrachtwagen een olielekkage gehad. Daar kwam de brandweer bij helpen. Ikzelf stond te kijken. Vervolgens mocht ik in de brandweerwagen zitten, de jas aan en de helm op. Ik was pas acht jaar, maar dat moment is mij altijd bijgebleven. Een jaar of acht geleden is mijn vader weer begonnen als brandweervrijwilliger in ons dorp Kelpen-Oler. Hij heeft al eerder bij de brandweer gezeten, toen we nog in Brabant woonden. Door mijn vader hoorde ik veel over de brandweer. Jongens en meiden van jonge leeftijd zien soms een brandweerwagen rijden, verder niks. Ik kreeg veel meer mee van de brandweer. Zo ben ik op mijn 14e begonnen bij de jeugdbrandweer in Nederweert.”

Wat is je functie binnen de brandweer?

“Na vier jaar bij de jeugdbrandweer, kon ik op mijn 18e beginnen aan de opleiding Manschap (opleiding voor brandweerlid). Ik zit nu in de laatste fase van de opleiding. Dan kan ik echt gaan beginnen als brandweervrijwilliger bij Brandweer Kelpen-Oler. Daarnaast ben ik leider bij de jeugdbrandweer in Nederweert. De jeugdleden oefenen één keer in de twee weken. Wij als jeugdleiders zijn dan aanwezig en verzorgen de oefeningen en lesavonden. Het is de bedoeling dat we de jeugdleden op een leuke manier kennis laten maken met het brandweervak. De lesstof is vergelijkbaar met de lesstof voor volwassenen. Het is leuk en gezellig, maar dus ook zeker leerzaam.”

"De jeugdbrandweer voegt heel veel toe aan je ontwikkeling."

Joris

Hoe heb je de tijd bij de jeugdbrandweer ervaren?

“Ik heb het als een super leuke en leerzame tijd ervaren. De wedstrijden waar we als jeugdbrandweer aan hebben deelgenomen en de jaarlijkse eindoefeningen waren top. Toen ik na mijn tijd bij de jeugdbrandweer begon aan de opleiding tot brandweervrijwilliger, dacht ik dat ik nog niet veel wist. Maar ik kwam erachter dat ik door de jeugdbrandweer al een goede basis had. Je hebt best al wat kennis opgedaan, die je tijdens je opleiding kan toepassen.”

Wat maakt het werken bij de brandweer leuk?

“De brandweer is gewoon kei vet. Ik vind bezig zijn met de brandweer het leukste om te doen. Ik kijk er elke keer weer naar uit. In een brandweerwagen zitten met loeiende sirenes en dan echt iets kunnen betekenen, dat is mooi. Maar ook het werk als jeugdleider is super. Ik mag kennis overbrengen aan de jeugdleden, die ook enthousiast zijn over de brandweer. Je hoopt natuurlijk dat ze net zoals ik doorstromen. Het zit bij ons wel in de familie. Zo zit mijn zusje nu bij de jeugdbrandweer. We zijn wel eens met z’n drieën aanwezig op een oefenavond, mijn vader, zusje en ik. En het is ook cool om samen met je vader uit te rukken. Hij als bevelvoerder en ik als manschap.”

Waarom is de jeugdbrandweer belangrijk?

“Het werk bij de brandweer is mijn hobby en passie. Ik ben zelf ook bij de jeugdbrandweer begonnen als hobby. In plaats van voetballen ging ik bij de jeugdbrandweer. De jeugdbrandweer voegt heel veel toe aan je ontwikkeling. Je zet je in voor de maatschappij. En daarbij is de jeugdbrandweer een goede kweekvijver voor nieuw talent. Je hoopt dat het voor de jeugdleden ook een passie wordt en dat ze uiteindelijk doorstromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer.”

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box