Vrijwilliger worden?

De brandweer lijkt op het eerste gezicht een organisatie als alle andere. Tot de pieper gaat. Dan komt er een strak georganiseerde en geoliede machine op gang. Dat moet ook, voor een ieders veiligheid. Het is belangrijk werk. 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar klaarstaan voor de gemeenschap om hulp te bieden aan mensen en dieren in nood. Want optreden bij incidenten is ons vak.
Brandweer Limburg-Noord is onderdeel van Veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN). Bijna elke kazerne is op zoek naar brandweervrijwilligers. Loop gerust eens binnen bij een kazerne bij jou in de buurt voor een gesprek of stuur een mailtje. Geef hierin aan wat je woonplaats is, dan komt de mail bij de juiste persoon terecht.

Hulp verlenen

Als hulpverlener is het belangrijk dat je mensen wilt helpen. Als brandweer komen we uit bij mensen op de moeilijkste momenten in hun leven. Hulp krijgen is dan erg belangrijk voor hen. Maar ook voor de brandweercollega’s onderling is het belangrijk om voor elkaar klaar te staan.

Je wordt als brandweervrijwilliger gealarmeerd voor o.a. brand, ongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen.

Als brandweervrijwilliger kun je echt een bijdrage leveren. Brandweerman/vrouw is niet voor niks één van de meest gewaardeerde beroepen.

Msa dagopleiding.jpg

Wanneer beschikbaar?

Wil je een maatschappelijke bijdrage leveren? Dan is de functie van brandweervrijwilliger een prachtige mogelijkheid.

Als brandweervrijwilliger zit je niet te wachten op de kazerne op een alarm. Je bent thuis, op het werk, boodschappen doen of op een verjaardag. Het alarm krijg je op een speciale brandweerpager die je bij je draagt. Bij een alarm moet je in circa 4 minuten op de kazerne zijn. Je kunt zelf van tevoren aangeven wanneer je beschikbaar bent om opgeroepen te worden.

Vrijwilliger?

De naam 'Brandweervrijwilliger' is niet altijd een goede omschrijving. Voor de oefen/opleidingsuren en uitrukken krijg je een financiële vergoeding. Echter verwachten we ook dat je voldoende tijd paraat bent om uit te kunnen rukken. Twijfel je nog? Of heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Opleiding

Na ongeveer 2,5 jaar ben je opgeleid tot een volledig inzetbare brandweervrijwilliger. Je volgt 1 avond in de week de opleiding en hebt 1 avond in de week een oefenavond. Enkele malen per jaar ga je naar een oefencentrum voor je opleiding of oefening. Goed opgeleid en getraind zijn, is een voorwaarde om brandweervrijwilliger te zijn. Lukt het niet om deze tijd er in te steken, dan is het niet mogelijk om brandweervrijwilliger te worden.

Delen