Venlo


Post Venlo is een gecombineerde beroeps- en vrijwilligerspost die in 2010 ontstaan is uit het samenvoegen van de beroepspost Venlo en de vrijwilligers uit Tegelen, (Hout)-Blerick en Venlo. 

Centrale functie
Post Venlo heeft een centrale functie in de regio, met afdelingen zoals risicobeheersing en veel ondersteunende afdelingen zoals Vakbekwaamheid, Materieel, Ontwikkeling. Brandweer Venlo moet in verhouding tot de meeste andere posten in de regio vaak uitrukken. Het komt regelmatig voor dat er twee incidenten tegelijk zijn in Venlo of een incident te groot is voor de eerste eenheid, de beroepsbrandweer. In dat geval krijgen de vrijwilligers een alarm.

Vrijwilligers gezocht
- Ben jij fit, enthousiast en kun je goed werken in een team.
- Wil je naast je gewone baan een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren?
- Woon of werk je op maximaal 4 minuten van de kazerne? Zie kaartje hieronder
- Ben je bereid om één avond in de week op de brandweerpost te oefenen en de komende 2,5 jaar 1 extra avond in de week de opleiding te volgen? Zie video
Dan is de functie van brandweervrijwilliger misschien iets voor jou. Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst via: postvenlo@vrln.nl

Venlo
Ariënsstraat 72
5912 PZ Venlo
088-1190500

Beroepsbrandweer Venlo

Met het beroepspersoneel zijn er 24 uur per dag, alle dagen in het jaar, 8 personen paraat op de kazerne om uit te rukken. Zij kunnen binnen één tot anderhalve minuut een TS (standaard brandweerwagen) en een specialistisch voertuig tegelijk op de weg krijgen. Hierdoor is snelle brandweerzorg te leveren in een gebied waar circa 86.000 mensen wonen; Venlo, (Hout-)Blerick, Boekend, Tegelen en Steyl.
De dienst van het beroepspersoneel duurt 24 uur. In die 24 uur wordt er geoefend en werkzaamheden uitgevoerd. ‘s Avonds is er tijd voor ontspanning en ‘s nachts wordt er geslapen. Tenzij er een alarm komt…….
Wil je de beroepsploeg Venlo volgen, like hun facebookpagina.

 

Venlo.jpg

Vrijwillige Brandweer Venlo

Brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij vrijwilliger bij de brandweer. Er gelden dezelfde eisen voor opleiding en oefenen als bij de beroepskrachten. Het grootste verschil is dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat staan, maar bij een alarm vanuit hun werk of thuis naar de kazerne komen en dan pas uitrukken. Omdat een vrijwilliger in ongeveer 4 minuten op de kazerne moet zijn, kunnen zij binnen 5 minuten na het alarm uitrukken.
Vrijwilligers oefenen in de avonduren en krijgen een financiële vergoeding.
Wil je de vrijwilligers volgen, like hun facebookpagina.
003 Tenniscentrum Belfeld 6 apr 2016..jpg

Wanneer beschikbaar?

Wil je een maatschappelijke bijdrage leveren? Dan is de functie van brandweervrijwilliger een prachtige mogelijkheid.

Als brandweervrijwilliger zit je niet te wachten op de kazerne op een alarm. Je bent thuis, op het werk, boodschappen doen of op een verjaardag. Het alarm krijg je op een speciale brandweerpager die je bij je draagt. Bij een alarm moet je in circa 4 minuten op de kazerne zijn. Je kunt zelf van tevoren aangeven wanneer je beschikbaar bent om opgeroepen te worden.

Vrijwilliger?

De naam “Brandweervrijwilliger” is niet altijd een goede omschrijving. Voor de oefen/opleidingsuren en uitrukken krijg je een financiële vergoeding. Echter verwachten we ook dat je voldoende tijd paraat bent om uit te kunnen rukken. Twijfel je nog, of heb je nog vragen hierover, neem dan vooral contact met ons op of doe de test.
007 Close-up Venlo.jpg

Opkomsttijd

Omdat je als brandweervrijwilliger binnen 4 minuten op de kazerne moet zijn, is het belangrijk dat je in de buurt van de kazerne woont en/of werkt. De brandweerkazerne van Venlo ligt aan de Ariënsstraat 72 op de grens tussen Venlo en Tegelen. Via deze link krijg je een indicatie wat voldoende dichtbij is.
005 Venlo Pager-Alarm.JPG

Hulp verlenen

Als hulpverlener is het belangrijk dat je mensen wilt helpen. Als brandweer komen we uit bij mensen op de moeilijkste momenten in hun leven. Hulp krijgen is dan erg belangrijk voor hen. Maar ook voor de brandweercollega’s onderling is het belangrijk om voor elkaar klaar te staan.

Je wordt als brandweervrijwilliger gealarmeerd voor o.a. brand, ongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen.

Als brandweervrijwilliger kun je echt een bijdrage leveren. Brandweerman/vrouw is niet voor niks één van de meest gewaardeerde beroepen.

006 Venlo Brand autosloperij 9 okt 2016.JPG

Opleiding

Na ongeveer 2,5 jaar ben je opgeleid tot een volledig inzetbare brandweervrijwilliger. Je volgt 1 avond in de week de opleiding en hebt 1 avond in de week (de maandagavond) een oefenavond. Enkele malen per jaar ga je op een zaterdag naar een oefencentrum voor je opleiding of oefening. Goed opgeleid en getraind zijn, is een voorwaarde om brandweervrijwilliger te zijn. Lukt het niet om deze tijd er in te steken, dan is het niet mogelijk om brandweervrijwilliger te worden.

Leeftijd / Fitheid

De minimum leeftijd voor een brandweervrijwilliger is 18 jaar. Ben je ouder, dan neem je vaak meer levenservaring mee. We zijn altijd op zoek naar een goede mix.

Fitheid
Als brandweervrijwilliger is het belangrijk dat je een basisconditie hebt. Dit wordt jaarlijks getest met een fitheidstest, de PPMO test. Twijfel je nog, neem dan contact met ons op.

Andere brandweerlocaties in de buurt

Delen