Bezoek Staatssecretaris Raymond Knops over grensoverschrijdende samenwerking

  • Herkenbosch
  • 13 augustus 2020
De grensoverschrijdende samenwerking stond centraal tijdens het werkbezoek van staatssecretaris Raymond Knops. Vooral bij de natuurbrand in de Meinweg hebben we profijt gehad van deze samenwerking met de Duitse collega's bij de Brandweer, gemeenten en natuurbeheerders. Brandweerpost Monfort en Susteren deelden hun ervaringen met de inzet bij de brand op de Meinweg.

Natuurbrand Meinweg
Door het project kenden alle partijen elkaar goed en wisten ze elkaar snel te vinden. Er lagen risicobeheersplannen met uitvoeringsplannen en compartimentsgrenzen waren bekend. Deze grenzen moeten werken als natuurlijke stoplijnen bij brand. Daarom is er flink gesnoeid en naaldhout verwijderd. Ook waren er operationele kaarten (ook digitaal) beschikbaar. Door de beperkte beschikbaarheid van water in de Meinweg zijn er extra bluswaterinnamepunten gerealiseerd bij de Effenerwaldsee, die dus snel benut zijn bij deze brand.

Omdat de brandslangen van de Duitse Brandweer verschilt van de onze, zijn er koppelstukken aangeschaft en op de brandweerwagens geplaatst. Deze kwamen goed van pas tijdens de brand. Verder waren er operationele afspraken met droneteams en landelijke specialisten. Beide zijn ook ingezet tijdens de brand.

Het laatste resultaat van het project is de ontwikkeling van les- en leerstof en delen van kennis van partijen onderling.

Lees meer over de inzet

Delen