Onderzoek: gebruik voertuigen en apparaten met Lithium-ion accu’s

  • Venlo
  • 06 december 2019

Tijdens de brandpreventieweken heeft ons panel gezondheid en veiligheid een vragenlijst ontvangen over het gebruik van voertuigen en apparaten met Lithium-ion accu’s. In totaal hebben 459 deelnemers de vragenlijst volledig ingevuld. We waren benieuwd welke voertuigen en apparaten deelnemers over het algemeen in huis hebben, wanneer deze worden opgeladen en hoe de deelnemers dit aanpakken (waar letten ze op bij het opladen?). De belangrijkste resultaten van dit onderzoek worden hieronder toegelicht.

Vervoermiddelen met een Lithium-ion accu
Ongeveer de helft van de deelnemers (53%) bezit een vervoermiddel met een Lithium-ion accu. In de meeste gevallen gaat dit om een E-bike. Ongeveer driekwart van de deelnemers laadt de accu van de E-bike overdag op als ze thuis zijn; de meeste mensen doen dit in de garage of in de schuur, een klein gedeelte laadt de accu in huis op. Ongeveer een kwart heeft een rookmelder hangen op de plek waar ze de accu opladen zodat ze direct gewaarschuwd worden als er iets mis gaat.

Over het algemeen laden mensen de accu van hun vervoermiddel op nadat ze het gebruikt hebben, zodat de accu vol genoeg is voor een volgende fietstocht. De meeste mensen halen de accu van de stroom als deze is opgeladen.

Apparaten met een Lithium-ion accu
Bijna alle deelnemers gaven aan meerdere apparaten met een Lithium-ion accu in huis te hebben. Denk hierbij o.a. aan mobiele telefoons, tablets, laptops, elektrische tandenborstel, gereedschap, fotocamera’s of spelcomputers. Uit ons onderzoek blijkt dat ze anders omgaan met apparaten met een Lithium-ion accu dan met voertuigen met een Lithium-ion accu. We zien bij de apparaten bijvoorbeeld dat meerdere mensen deze ’s nachts opladen en dat dit vaak gebeurt op de plek waar ze het apparaat gebruiken. Iets meer dan de helft van de deelnemers (60%) laadt het apparaat op als de accu helemaal of bijna leeg is. Hierbij haalt ongeveer 80% van de deelnemers het apparaat van de stroom af zodra deze is opgeladen.

Opladen
Op het moment dat een accu wordt opgeladen zijn er een aantal zaken belangrijk om op te letten. We hebben de deelnemers gevraagd waar zij op letten bij het aansluiten van de lader:

Waar let je op?

Vervoermiddel

Apparaat

Originele lader

45%

52%

Dat de lader niet te heet wordt

25%

36%

Geen breuken in de kabel

28%

33%

Lader ligt niet op brandbare spullen

37%

45%

Rookmelder in huis
Ook hebben we de deelnemers gevraagd of ze één of meerdere werkende rookmelders in huis hebben. Ongeveer 82% van de deelnemers heeft inderdaad een werkende rookmelder in huis.

Ontbranden Lithium-ion accu
Als afsluitende vraag hebben we de deelnemers gevraagd wat ze zouden doen als een Lithium-ion accu ontbrandt. Hier kwamen hele diverse antwoorden op, waaruit we de conclusie kunnen trekken dat deelnemers vaak niet precies weten hoe ze moeten handelen als een Lithium-ion accu ontbrandt.

Wat moet je doen?

  • Verlaat de ruimte waarin de brandende accu zich bevindt;
  • Sluit de deur zodat de rook zo lang mogelijk in de desbetreffende ruimte blijft;
  • Bel 112. De brandweer komt zo snel mogelijk;
  • Ga niet lopen met een brandende accu! De rook is enorm giftig en een brandende Lithium-ion accu kan ontploffen.

Als het om een kleine accu gaat, dan is koelen met water een eventuele optie. Hierbij moet het apparaat van de stroom af zijn en moet het in zijn geheel volledig ondergedompeld worden in water. Doe dit niet in plastic, want het wordt zó warm dat een plastic emmer smelt. Denk altijd aan je eigen veiligheid!

Aanmelden voor panel
Wil jij ook meedenken over gezondheids- en veiligheidsonderwerpen? Bij GGD Limburg-Noord wordt er sinds kort gebruik gemaakt van een onderzoekspanel. Inwoners uit onze regio kunnen zich hiervoor aanmelden en ontvangen dan een aantal keer per jaar een korte digitale vragenlijst over onderwerpen die te maken hebben met gezondheid en/of veiligheid. Op dit moment bestaat het panel uit 560 burgers tussen de 41 en 92 jaar (met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar). Hiervan zijn 59% mannen en 41% vrouwen.

Voor meer informatie over Lithium-ion accu’s, zie onderstaande links:
- Alles over de batterij
- Infographic opladen

Delen