Lesauto voor brandweerchauffeurs

  • limburg
  • 10 september 2019

Kom je een brandweerauto tegen met de sirenes aan en ‘vakbekwaam’ erop? Dan heb je gezien hoe chauffeurs leren om met een brandweerauto een zogenaamde Prio 1 rit te rijden, dus rijden met zwaailichten en sirenes aan. Zo’n rit maakt sinds kort deel uit van de vernieuwde opleiding voor brandweerchauffeur.

Niet iedereen mag zomaar een brandweerauto besturen. Binnen de brandweer is hiervoor een speciale landelijke opleiding. Als je die opleiding met goed gevolg doorloopt en je examens haalt, dan mag je de brandweerauto besturen, ook met zwaailicht en sirene.

Lesauto
Om de toekomstige brandweerchauffeurs zo goed mogelijk voor te bereiden op een echte prio 1 rit (het rijden naar een noodsituatie met zwaailicht en sirene) is er onlangs in de opleiding ook een oefenrit verwerkt in het echte verkeer. Deze oefenrit wordt onder begeleiding van een bevoegde rijinstructeur, net zoals bij een regulier rijles, uitgevoerd in een speciaal ingerichte brandweerauto. Het lesvoertuig beschikt over een dubbele bediening zodat, net als bij een normale rijles, de rijinstructeur kan ingrijpen. Ook wordt de route vooraf aangemeld bij de meldkamer. Zij kunnen dan in de gaten houden of die route vrij is en ingrijpen als er bijvoorbeeld in die wijk al een incident is. In dat geval wordt de chauffeur in opleiding omgeleid. De rijinstructeur staat ook voortdurend in verbinding met de meldkamer. Omdat de opleiding uitgevoerd wordt door het team vakbekwaam, staat deze naam op de brandweerauto.

Delen