Zijn rolluiken een obstakel bij vluchten bij brand?

  • venlo
  • 20 maart 2018

Via twitter kregen wij een vraag binnen of rolluiken de kans op een ontsnappingroute verkleinen. Hierbij het complete antwoord op deze vraag.

Vraag
@brandweerln: Mag ik wat vragen? Stel ik wil rolluiken voor mijn ramen ivm geluidsoverlast en inbraakpreventie. Verminderen deze mijn kans op een ontsnappingsroute en hoe kan plaatsing hiervan wel veilig zijn? (kans bij manueel systeem op doorbranden van canvas optrekbanden?)

Antwoord:
Ja, ontsnappen bij brand kan zeker lastiger worden met rolluiken voor je ramen en/of deuren.  We adviseren je je vluchtweg altijd vrij van obstakels te houden. Zit er een rolluik (voor een raam of deur) in jouw vluchtroute, dan kan dit – o.a. bij brand - een obstakel voor jou zijn. Jij kunt er niet uit, hulpdiensten kunnen er niet in!

Bij een manueel systeem is doorbranden van de canvas optrekbanden mogelijk, bij een elektrisch systeem zullen de rolluiken niet meer open kunnen als de stroom uitvalt. Wij vinden rolluiken voor je voordeur nooit een veilige optie, rolluiken voor je ramen kunnen een optie zijn zolang ze je vluchtroute niet belemmeren. Wel is het goed meerdere vluchtroutes in huis te hebben.

Bedenk vooraf hoe je kunt vluchten bij brand, bijvoorbeeld vanuit je slaapkamer.

Delen