Genomineerd voor de gouden rookmelder

  • Venlo
  • 29 maart 2018


Yes, wij zijn met het project Woningcheckers genomineerd voor de gouden rookmelder. Dit is een project van team Brandveilig Leven, waarin basisschoolleerlingen na een cursus het huis van hun opa en oma controleren op brandveiligheid.

Afgelopen jaar in oktober – tijdens de nationale brandpreventieweken - is het nieuwe project De Woningcheckers voor het eerst uitgevoerd op een viertal scholen verspreid over de regio.

Op alle 4 de scholen zijn leerlingen van een groep 6, 7 en/of 8 door team Brandveilig Leven opgeleid tot 'woningchecker'. Dit betrof een korte introductie over het belang van brandveiligheid en uitleg over de checklist, met aandacht voor het voorkomen en tijdig signaleren van brand en hoe veilig te vluchten. Na deze 'opleiding' zijn ze in staat gebleken om een kleine woningcheck op brandveiligheid uit te voeren bij hun opa/oma (of een – voor hen - andere bekende oudere bij hen in de buurt). Ook konden ze hen – waar nodig - enkele tips en adviezen geven over brandveiligheid.

Na de woningcheck zijn de opa's en oma's van de leerlingen op school uitgenodigd, om terug te blikken op wat de leerlingen gedaan en beleefd hebben, gevolgd door een korte presentatie van de resultaten: wat doen deze opa's en oma's van de leerlingen goed en waar valt nog winst te behalen. Daarna volgde een interactieve presentatie over brandveiligheid voor zowel de opa's/oma's als de leerlingen.

Team BVL wilde met het project het belang van brandveiligheid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken bij twee belangrijke risicogroepen: basisschoolleerlingen en senioren.

Het project heeft veel media-aandacht weten te genereren en leidt nu tot de nominatie voor de gouden rookmelder. Op 26 april weten we meer…

Ieder jaar organiseren de brandweerkorpsen van de veiligheidsregio’s acties om mensen bewust te maken van de brandgevaren in hun woning. Jaarlijks wordt één van deze acties - in april - bekroond met de Gouden Rookmelder.

 

Delen