Kinderen op de bres voor brandveiligheid

  • Nederweert
  • 04 oktober 2017

Vandaag, woensdag 4 oktober, is een nieuw en uniek project, ’De Woningchecker’ gestart. Fauve, de kleindochter van Burgemeester Evers heeft de woning van haar opa gecontroleerd op brandveiligheid in kader van dit project  Vier scholen verspreidt over de regio doen mee aan dit project. Leerlingen worden opgeleid tot ‘woningchecker’. Ze weten dan waar ze op moeten letten bij brandveiligheid in woningen. Daarna gaan ze bij hun opa/oma een woningcheck uit voeren. Het doel is het belang van brandveiligheid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken bij twee belangrijke risicogroepen namelijk basisschoolleerlingen en senioren.

Wat gaan de leerlingen doen?
Per school worden leerlingen van een groep door Brandweer Limburg-Noord opgeleid tot ‘woningchecker’. Ze krijgen een korte introductie over het belang van brandveiligheid. Daarnaast krijgen ze uitleg over waar ze in huis op kunnen letten om brand te voorkomen, te signaleren en hoe veilig te vluchten. Na deze ‘opleiding’ zijn ze in staat om een kleine woningcheck op brandveiligheid uit te voeren bij hun opa/oma of een andere bekende oudere bij hen in de buurt. Ook kunnen ze, waar nodig, tips en adviezen geven over brandveiligheid.
Na de woningcheck worden de opa’s en oma’s van de leerlingen op school uitgenodigd. Ze kijken dan terug op wat ze gedaan en beleefd hebben. Ook geven ze een korte presentatie van de resultaten: wat doen deze opa’s en oma’s van de leerlingen goed en waar valt nog winst te behalen. Daarna volgt een interactieve presentatie over brandveiligheid voor zowel de opa’s en oma’s als de leerlingen.

Deelnemende scholen
De deelnemende scholen aan dit nieuwe project van Brandweer Limburg-Noord zijn: basisschool de Klimop in Nederweert (groep 7), basisschool ’t Kempke (groep 6/7/8) in St. Odiliënberg, basisschool De Bongerd (groep 6) in Venray en basisschool de Fontein (groep 7) in Bergen.

Start van het project
De aftrap van dit project is in Nederweert met een woningcheck bij burgemeester Evers thuis. De woningcheck is uitgevoerd door zijn kleindochter Fauve.

DSC03139.JPG
DSC03123.JPG
DSC03131.JPG

Delen