Innovatieve oefencontainer dingt mee naar de Jan van der Heyden Prijs

 • Venlo
 • 29 juni 2017

Brandweer Limburg-Noord maakt met de mobiele, gasgestookte oefenunit kans op de Jan van der Heyden innovatieprijs 2017! Deze prijs voor vernieuwende ideeën en innovaties op brandweergebied wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het brandweercongres.

Stem op de mobiele gasgestookte oefenunit! (nr. 11)

Brandweer Limburg-Noord heeft samen met de firma HAAGEN een mobiele oefenunit ontwikkeld die bijzonder geschikt is voor het aanleren en beoefenen van de persoonlijke skills and drills van brandweermensen en voor het oefenen van eenvoudige scenario's. De unit is geschikt voor veilig gebruik door de jeugdbrandweer. Daarnaast is de unit een aanwinst voor het programma Brandveilig Leven omdat hij in het kader van voorlichting bij doelgroepen zoals ouderen en schooljeugd gebruikt kan worden.

De unit die inmiddels geleverd is en momenteel wordt uitgeprobeerd is uniek in de wereld. Dit komt door de combinatie van volgende factoren:

 • De unit is eenvoudig verplaatsbaar waardoor oefeningen dicht bij de posten georganiseerd kunnen worden. Reistijd, -afstanden en -kosten worden zo beperkt. De vrijwilliger wordt minder belast.
 • Voor de plaatsing van de unit bij een brandweerpost is geen omgevingsvergunning nodig. Een melding volstaat. In het voortraject is op dit punt de samenwerking met gemeenten opgezocht.
 • In de unit zijn alle vuurhaarden en wanden verplaatsbaar. Echt uniek is dat ook alle buitendeuren en ramen verplaatsbaar zijn. Er kunnen dus eindeloos scenario's bedacht worden waardoor geen bekendheid of oefenmoeheid ontstaat bij de deelnemers.
 • Echte vuurhaarden worden gecombineerd met digitale vuurhaarden die gewoon met water of schuim geblust kunnen worden. Digitale vuurhaarden maken het mogelijk om ook de jeugdbrandweer in de unit te laten oefenen of ouderen en schooljeugd in de unit te laten in het kader van Brandveilig leven.
 • De unit kan altijd uitgebreid worden met nieuwe / andere vuurhaarden.
 • Door het in eigen huis trainen van de basisvaardigheden hoeft hiervoor niet meer te worden uitgeweken naar een oefencentrum. Oefeningen die gehouden worden op een oefencentrum worden efficiënter omdat meteen begonnen kan worden met complexere scenario's. De standaard handelingen worden immers al beheerst.
 • De unit is erg veilig. Vele voorzieningen waken voor het ontstaan van gevaarlijke situaties. In geval zich toch een incident voordoet in de unit kan binnen enkele seconden een veilig klimaat geschapen worden in de unit.
 • De unit past geheel in de vernieuwde inzichten op het gebied van arbeidshygiëne. Deelnemers worden niet blootgesteld aan ongezonde stoffen. Het noodzakelijk reinigen van uitrukkleding wordt beperkt.
 • Doordat de unit snel up and running is en er ook tussen oefeningetjes weinig tijd verloren gaat kunnen in relatief korte tijd veel mensen beoefend worden of kunnen mensen juist veel verschillende oefeningetjes draaien.
 • De unit is uitermate geschikt om ook gewoon op een oefenavond gebruikt te worden. Door het gebruiksgemak is het niet noodzakelijk er altijd meteen halve- of hele dagen voor uit te trekken.
 • En niet op de laatste plaats... onze mensen vinden het leuk! En leren en oefenen mag ook gerust leuk zijn.

Delen