Brandweer ook paraat in de toekomst

  • Venlo
  • 07 november 2017

Brandweer ook paraat in de toekomst

De maatschappij verandert voortdurend. Ondanks deze veranderingen moet de brandweer, ook in de toekomst, 365 dagen per jaar, 24 uur per dag brandweermensen paraat te hebben staan.  Brandweer Limburg-Noord is gestart met een innovatieproject om nieuwe ideeën te vinden om de paraatheid ook in de toekomst te kunnen waarborgen.

De uitdaging
De maatschappij om ons heen verandert in hoog tempo. We wonen vaak niet meer op de plek waar we werken, studeren buiten eigen dorp of stad, verzorgen soms onze ouders, hebben veel hobby’s en wisselen sneller van baan. Hoewel de brandweer allerlei initiatieven en activiteiten uitvoeren om paraatheid en beschikbaarheid te verbeteren, blijft het moeilijk om 365 dagen per jaar, 24 uur per dag brandweermensen klaar te hebben staan. Paraatheid en beschikbaar zijn, vormt daarmee één van de grootste uitdagingen voor ons als brandweer.

Innovatief project
Brandweer Limburg-Noord is een innovatieproject gestart. De deelnemers aan het project komen uit verschillende geledingen van de organisatie. Zo doen vrijwillige en beroeps brandweermedewerkers mee, maar ook een adviseur gevaarlijke stoffen. Maar ook mensen die geen link hebben met de brandweer denken mee. Door de werkwijze in het project worden de deelnemers gedwongen om op zoek te gaan naar nieuwe en concrete ideeën waarmee ook in de toekomst de paraatheid en de beschikbaarheid van de brandweer gegarandeerd wordt. Het project loopt tot februari 2018. Welke ideeën dit project op gaat leveren, is nog niet duidelijk. Maar de brandweer hoopt begin 2018 3 tot 5 vernieuwende ideeën uitgewerkt te hebben die in de praktijk in te zetten zijn.

Chris Tomassen (beroeps brandweerman) geeft aan “Ik hoop dat met de ideeën van dit innovatief traject de betrokkenheid en beschikbaarheid van huidige en toekomstige brandweermensen veilig wordt gesteld om ook in de toekomst de veiligheid van de inwoners van Limburg-Noord te kunnen waarborgen”.

“Ik vind het belangrijk aan dit project mee te doen, zodat ik zelf kan bijdragen aan het creëren van een toekomstbestendige brandweer,” volgens Paul Rubens (vrijwilliger Brandweer Roermond). “Een brandweer waarbij efficiënt door vakbekwame mensen wordt gewerkt en waarop de burger ten alle tijden kan vertrouwen. We hopen als projectteam tot werkbare oplossingen te komen om de paraatheid van de brandweer te kunnen blijven garanderen.”

 

Delen