Post Venlo

Beroeps en Vrijwilligers
Post Venlo is een gecombineerde beroeps- en vrijwilligerspost die in 2010 ontstaan is uit het samenvoegen van de beroepspost Venlo en de Vrijwilligers uit Tegelen, (Hout)-Blerick en Venlo. De brandweervrijwilligers van Venlo en het repressieve beroepspersoneel vormen samen post Venlo.

Centrale functie
Post Venlo heeft een centrale functie in de regio. Er zijn dan ook afdeling te vinden zoals risicobeheersing en veel ondersteunende afdelingen zoals Vakbekwaamheid, Materieel, Ontwikkeling.

Beroeps (personeel)
Met het repressieve beroepspersoneel zorgt de post ervoor dat er 24 uur per dag , alle dagen in het jaar, 8 personen paraat zijn op de kazerne om uit te kunnen rukken. Deze brandweermensen, zowel mannen als vrouwen, kunnen binnen één tot anderhalve minuut een TS (standaard brandweerwagen) en een specialistisch voertuig tegelijk op de weg krijgen. Hierdoor is snelle brandweerzorg te leveren in een gebied waar circa 86.000 mensen wonen; Venlo, (Hout-)Blerick, Boekend, Tegelen en Steyl.

Repressieve dienst
De dienst van het repressieve beroepspersoneel duurt 24 uur. In die 24 uur wordt er geoefend en werkzaamheden uitgevoerd. ‘s Avonds is er tijd voor ontspanning en ‘s nachts wordt er geslapen. Tenzij er een alarm komt…….

Wil je volgen wat onze beroeps collega’s doen? Volg ze dan op facebook.

Vrijwilligers

Uitrukken
Brandweer Venlo moet in verhouding tot de meeste andere posten in de regio vaak uitrukken. Het komt ook regelmatig voor dat er twee incidenten tegelijk zijn in Venlo of een incident te groot is voor de eerste eenheid. In dat geval krijgen de vrijwilligers een alarm.

Brandweervrijwilligers
Voor brandweervrijwilligers gelden dezelfde eisen met betrekking tot opleiding en oefen. Er zijn een aantal verschillen.

Het grootste verschil met het repressieve beroepspersoneel is dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat staan, maar bij een alarm gewoon vanuit hun werk of thuis naar de kazerne komen, en dan pas uitrukken.
Omdat een brandweervrijwilliger in ongeveer in 4 minuten op de kazerne moet zijn, zijn we in staat om binnen 5 minuten na het alarm uit te rukken.

Verder oefenen vrijwilligers in de avonduren en krijgen ze een financiële vergoeding.

Wil je de vrijwilligers volgen, kijk dan op facebook.

 

Delen