Limburg-Noord

Vrijwilliger, iets voor jou?

Welkom beste ambtenaar. Word jij onze nieuwe vrijwilliger?
Vrijwilliger Roel

Vrijwillige brandweer

Brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij vrijwilligers bij de brandweer. Het verschil met beroepskrachten is dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat zijn. Zij komen bij een alarm van thuis of het werk naar de kazerne. Een vrijwilliger dient binnen 4 minuten bij de kazerne te zijn, zo kunnen zij binnen 5 minuten uitrukken. Vrijwilligers oefenen in de avonduren en krijgen een financiële vergoeding.

Film Brandweer Limburg-Noord

Maatschappelijke bijdrage

Wil je een maatschappelijke bijdrage leveren? Dan is de functie van brandweervrijwilliger een prachtige mogelijkheid.

Als brandweervrijwilliger zit je niet te wachten op de kazerne op een alarm. Je bent thuis, op het werk, boodschappen doen of op een verjaardag. Het alarm krijg je op een speciale brandweerpager die je bij je draagt. Bij een alarm moet je in circa 4 minuten op de kazerne zijn. Je kunt zelf van tevoren aangeven wanneer je beschikbaar bent om opgeroepen te worden.

Animatie Opleiding manschap A

Opleiding

Na ongeveer 2,5 jaar ben je opgeleid tot een volledig inzetbare brandweervrijwilliger. Je volgt 1 avond in de week de opleiding en hebt 1 avond in de week (de maandagavond) een oefenavond. Enkele malen per jaar ga je op een zaterdag naar een oefencentrum voor je opleiding of oefening. Goed opgeleid en getraind zijn, is een voorwaarde om brandweervrijwilliger te zijn. Lukt het niet om deze tijd er in te steken, dan is het niet mogelijk om brandweervrijwilliger te worden.

Leeftijd / Fitheid

De minimum leeftijd voor een brandweervrijwilliger is 18 jaar. Ben je ouder, dan neem je vaak meer levenservaring mee. We zijn altijd op zoek naar een goede mix.

Fitheid
Als brandweervrijwilliger is het belangrijk dat je een basisconditie hebt. Dit wordt jaarlijks getest met een fitheidstest, de PPMO test. Twijfel je nog, neem dan contact met ons op.

Kazernes in Limburg-Noord

Benieuwd welke kazerne er bij jouw in de buurt zit? Hier vindt je alle kazernes in Limburg-Noord op een rij:

Overzicht kazernes Limburg-Noord

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box