Brandweerprofessionals voor de 24-uurs beroepsdienst, met taakaccent duiken

Jouw rol

Als brandweerprofessional is geen dag en inzet hetzelfde! Je weet van tevoren nooit hoe jouw werkdag er uit ziet. Wat je wel weet, is dat jij het gevoel hebt verschil te kunnen maken wanneer jij je inzet om mens en dier te helpen. Jij kunt met jouw acties menselijk leed helpen beperken en soms letterlijk een leven redden.

Het werk bij de brandweer is veelzijdig; naast branden blussen, word je ook ingezet bij het stabiliseren en openknippen van auto’s bij ongevallen. Daarnaast kun je gevraagd worden om metingen te verrichten bij het vrijkomen van gevaarlijke stoffen of als brandweerduiker op te treden om mensen en dieren te redden die te water zijn geraakt. Dat betekent dat je soms voor heftige situaties komt te staan.  

Wij vragen

Wij zoeken brandweerprofessionals die dit aankunnen. Brandweerprofessionals die, na het volgen van een interne opleiding, worden ingezet als duikers.

Wat bieden wij jou

We bieden je een uitdagende, afwisselende baan met werk van grote maatschappelijke betekenis. Je werkt met een hechte groep collega’s onder niet alledaagse omstandigheden. Je werkt in diensten van 24 uur. Dit betekent dat je 24 uur werkt en daarna, over het algemeen, drie dagen vrij bent. Daarnaast word je voor een beperkt aantal diensten per jaar flexibel ingeroosterd.

De functie is ingeschaald in de functionele schaal 5 (maximaal € 2.765,-) en kent aanloopschaal 4 (maximaal € 2627,-). Daarnaast ontvang je een onregelmatigheidstoelage en wordt het salaris aangevuld met secundaire arbeidsvoorwaarden zoals het individueel keuze budget (IKB).

Voor duikwerkzaamheden ontvang je een extra toelage.

De selectieprocedure

Het selectieproces heeft meerdere momenten waarop je kunt doorgaan of afvallen, namelijk:

 • Na cv en briefselectie
 • Tijdens of na sportdag deel 1
 • Na sportdag deel 2
 • Na sollicitatiegesprekken
 • Na keuringen

De eerste sportdag is een inspannende fysieke test. We raden je aan dit goed voor te bereiden door te trainen! Je fysieke fitheid is erg belangrijk in dit beroep. Verderop in deze tekst kun je zien uit welke onderdelen deze dag bestaat. Voor de eerste sportdag wordt je uitgenodigd op 10 of 11 februari 2021. Ben je door, dan volgt een tweede sportdag waarop ook een technische test en testen op diverse competenties (zoals samenwerking en stressbestendigheid) plaatsvinden. Deze 2 dagen staan gepland op 17 en 18 februari 2021; je wordt voor één van deze dagen uitgenodigd. Wanneer je de sportdagen goed door bent gekomen, volgt er een sollicitatiegesprek op 3 of 4 maart 2021. De keuringen, zoals (duik)medisch, psychologisch en PPMO, vinden later in maart plaats en dienen met positief resultaat te zijn afgerond, waarna het arbeidsvoorwaardelijke gesprek plaats zal vinden. Daarna volgt de interne opleiding en die zal door lopen tot in de eerste drie weken van de zomervakantie van regio Noord. Uiteraard houden we ons bij de bovenstaande afspraken aan de op dat moment geldende coronamaatregelen.  

Meer weten?

Wij organiseren een online informatiebijeenkomst over de selectieprocedure en de functie van brandweerduiker. Hier gaan we in op het vak en wat er van je verwacht wordt. De informatieavond vindt plaats op 19 januari 2021 van 19:30-21:30 en dit kun je volgen via een livestream vanwege de coronamaatregelen. Aanmelden voor de livestream is verplicht. Je kunt je tot 18 januari aanmelden door een mail te sturen naar werving@vrk.nl.  

Solliciteren

Ben je enthousiast geworden en wil je graag werken als brandweerduiker? Ga dan naar www.werkenbijdevrk.nl en solliciteer direct online, via het sollicitatieformulier. Dit kan tot 25 januari. We ontvangen graag je cv en motivatiebrief, waarin je aangeeft waarom jij graag brandweerprofessional wilt worden. Voeg ook je pasfoto toe en vermeld minimaal 2 referenten die iets kunnen vertellen over jou als collega. We zien uit naar je sollicitatie!

De VRK wil een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers volop wil benutten. Vacatures staan open voor iedereen, tenzij uitdrukkelijk anders staat vermeld.

Voor inhoudelijke informatie over deze vacature kan je contact met ons opnemen via werving@vrk.nl.

Sportdag deel 1
Onderstaande onderdelen zullen worden getest op de sportdag:

1. Coopertest (minimaal voldoende, dus voor vrouwen minimaal 2400m en voor mannen 2600m)

2. Zwembad test, bestaat uit o.a.:6 banen schoolslag (a25m) in 210 sec

 • 4 banen vrije slag (a25m) in 120 sec
 • 1 baan onderwater zwemmen, daarna 1 min. rust waarna 20 sec. onderwater.
 • Koprollen
 • 4 banen schoolslag met loodgordel
 • Loodkoppel op/af doen
 • Geblindeerd zwemmen/duiken
 • Ringen op duiken

3. Krachtcircuit krachthonk (een minuut lang zoveel mogelijk herhalingen)

 • Bankdrukken
mannen 30 kilo vrouwen 20 kilo
 • Curl biceps
mannen 2 x 8 kilo vrouwen 2 x 6 kilo
 • Crunches
max, geen limiet wel begeleiding  
 • Hyperextensie
max, geen limiet wel begeleiding  
 • Chin-up
bovengreep mannen minimaal 3 x vrouwen minimaal 2 x
 • Legextension
mannen 30 kilo vrouwen 20 kilo

4. Hindernisbaan op tijd

Onze organisatie

Brandweer Kennemerland heeft 19 brandweerposten in de regio, waarvan 5 beroepskazernes. Drie van deze kazernes zijn tevens duikposten. Op deze duikposten werken brandweerprofessionals die zowel de brandweertaak als de duiktaak uitvoeren. Onze brandweerorganisatie telt 340 vaste krachten en 400 vrijwilligers. Brandweer Kennemerland maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) en werkt voor de 9 gemeenten in de regio. De VRK bestaat uit GGD (waaronder de Ambulancezorg), de Brandweer, Veiligheidsbureau, Landelijke Meldkamer Samenwerking Noord-Holland, Zorg & Veiligheidshuis, Veilig Thuis en de ondersteunende afdelingen. Er werken circa 1200 medewerkers (inclusief vrijwilligers. Het verzorgingsgebied van de VRK telt ruim een half miljoen inwoners. Met Tata Steel, het Noordzeekanaal en Schiphol is de Veiligheidsregio Kennemerland één van de meest risicovolle Veiligheidsregio’s in Nederland.

Wij willen het regionale kennis-en expertisecentrum zijn voor fysieke veiligheid en publieke gezondheid in Kennemerland! Ons handelen reflecteert wat wij als VRK(-ers) willen uitstralen; professioneel, collegiaal, klantgericht en betrouwbaar.

Een actieve functie bij de brandweer kun je maximaal 20 jaar uitoefenen. In die 20 jaar word je door ons begeleid in een tweede loopbaantraject naar een nieuwe functie binnen of buiten de organisatie. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor dit traject.

Kennemerland
Zijlweg 200
2015 CK Haarlem
023 - 515 9500

Delen