Manschap Brandweer Schiphol

De functie

Als Manschap sta je altijd op scherp. Elk moment van de dag kan het alarm afgaan, en ben jij in staat om binnen 45 seconden de kazerne uit te rijden. En dat is snel! Vervolgens ben je in staat te schakelen. Misschien was je net aan het sporten, zat je middenin een oefening of was je bezig met technisch onderhoud, maar zodra je bent opgeroepen, heb je focus. Onderweg naar het incident (bijv. vliegtuigbrand, brandmelding in de Terminal, ongeval met gevaarlijke stoffen) word je gebriefd over de situatie. Je kan snel deze informatie tot je nemen en een beeld vormen van de situatie waar je op af rijdt. Je kent jouw taak en verantwoordelijkheid, en gaat er vol in. Dit incident moet professioneel, met optimaal resultaat opgelost worden, zodat de luchthavenprocessen zo min mogelijk hinder ondervinden en weer snel kunnen overgaan tot de orde van dag. We willen onze klanten, de vliegtuigmaatschappijen en passagiers, zo goed mogelijk bedienen.

Naast het oplossen van incidenten en calamiteiten, zorg je ervoor dat jouw kennis en vaardigheden voor het uitoefenen van de functie op peil blijven. Door regelmatig trainingen en oefeningen te volgen, houd je dit up to date. Je kan jezelf ook ontwikkelen om deel te nemen aan werkgroepen. Dit zijn groepjes collega’s die zich specialiseren in bijvoorbeeld de rol van instructeur of één van de technische werkplaatsen, zoals het Vulstation, de ademluchtwerkplaats en de wasserij. Eveneens heb jij interesse in de ontwikkelingen binnen jouw vak, dus ook daarin neem je een proactieve houding aan. Je brengt ideeën of verbeteringen aan, die ervoor zorgen dat Schiphol elke dag weer een stukje beter wordt. Jij krijgt er ook energie van om hierin jouw steentje bij te dragen!

Tenslotte is het belangrijk dat je fysiek en mentaal fit bent en blijft. Elke dag staat er een uitgebreide sportactiviteit op het programma, waarin je als team of individu wordt uitgedaagd alles uit de kast te halen.

Jij bent

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, er wordt een hoop van je verwacht als je hier start als Manschap! Naast dat je fysiek en mentaal fit bent om (grootschalige) calamiteiten en incidenten te lijf te gaan, kan je ook goed omgaan met deze situaties. Je weet je hoofd koel te houden in de meest hete situaties. Je bent in staat situaties goed te analyseren en in je op te nemen, om vervolgens over te gaan tot actie. Je neemt jouw verantwoordelijkheid, waarbij je ook jouw collega’s ondersteunt waar nodig. Letterlijk en figuurlijk ga je voor elkaar door het vuur.

Jouw oplossingsgerichtheid kent ook een creatieve en innovatieve kant, je weet collega’s mee te krijgen in een “andere manier” van denken en oplossen. Ook omdat dat Schiphol weer een stukje beter maakt!

Tenslotte zoeken we ook “gewoon” een leuke collega, eentje die het teambelang boven het individuele belang stelt en waar je goed mee kan samenwerken. Indien je jezelf herkent in bovengenoemde omschrijving, en je voldoet aan onderstaande functie-eisen, dan zien we je sollicitatie heel graag tegemoet!

 • Minimaal een afgeronde MBO (niveau 2) opleiding
 • Affiniteit met techniek is een pré
 • Rijbewijs B is een must (C is een pré)
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Uitstekende lichamelijke en geestelijke conditie

Mocht je na het lezen een nog beter beeld willen krijgen van deze vacature, bekijk dan eens onderstaande filmpjes!
(tekst gaat verder onder de video's)

Solliciteer Direct   

Herken jij jezelf in bovenstaande? Spreekt de vacature je aan? Dan zien wij je sollicitatie graag tegemoet. Stuur je motivatiebrief en CV online via het sollicitatieformulier tot uiterlijk 24 januari 2020 23:59 uur.
Let op: de datum sluiting van de sollicitatie is een indicatie en kan van worden afgeweken bij voldoende animo, door deze eerder offline te halen. Sollicitaties worden daarna niet meer in behandeling genomen.

Sollicitaties die niet via het online sollicitatieproces worden aangeboden, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.   

Voor meer informatie over deze vacature kan je contact opnemen met Roy Jilesen, Ploegchef Emergency Response, via wervingenselectiebrw@schiphol.nl. Heb je vragen over het recruitment proces? Neem dan contact op met onze recruiter, Paul Binnekade, via paul.binnekade@schiphol.nl.

Bijzonderheden van de functie

De functie wordt gedraaid in een 24-uurs dienstrooster (gemiddeld twee per week). Hou er rekening mee dat dit fysiek, mentaal, maar ook sociaal impact heeft. Dit element van de functie moet je zeker niet onderschatten.

De eerste zeven maanden staan in het teken van opleiding, waarbij je wordt opgeleid tot Manschap bij brandweer Schiphol. Gedurende dit traject loop je “dagdienst”. Zodra je de interne opleiding met goed gevolg hebt afgerond, ben je in staat zelfstandig te functioneren en stap je in de 24-uurs dienst.

Goed om te weten

De vacature sluit uiterlijk 24 januari 2020 om 23:59 uur. Daarna:

 • 1e Selectieronde: Brievenselectie: uiterlijk half februari
 • 2e Selectieronde: Fysieke test met o.a. hardlopen (5 km: heren in 26 min. en dames in 27 min.) week 9
 • 3e Selectieronde: 24 uurs test: week 11/12
 • 4e Selectieronde: Sollicitatiegesprek: week 14
 • 5e Selectieronde: Psychologisch Assessment: week 16
 • 6e Selectieronde: Medische keuring: week 20
 • Arbeidsvoorwaardelijk gesprek: week 23/24
 • In dienst: 1 oktober 2020

NB. Er zal een verplicht veiligheidsonderzoek plaatsvinden in het kader van onze veiligheidsprocedures.

Wat bieden wij jou?

Schiphol Group is altijd in beweging en stimuleert dat ook bij haar medewerkers, letterlijk en figuurlijk. Je kunt rekenen op een marktconform salaris (na opleidingstraject salarisschaal 5) en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. We geven je ruimte voor ontwikkeling op professioneel en persoonlijk vlak. Zo is er een persoonlijk duurzaam inzetbaarheids-budget (voor o.a. opleiding, coaching, sporten, en verlof). Verder krijg je de kans om in een inspirerende werkomgeving samen te werken aan unieke projecten met collega’s die oprecht trots zijn op hun bijdrage aan Europe’s Preferred Airport.

Over ons

Binnen het domein SSE, Safety, Security & Environment, valt de afdeling Emergency Response. Emergency Response is verantwoordelijk voor de bestrijding van calamiteiten op en rondom het gehele luchthaventerrein. Daarnaast levert de afdeling een wezenlijke bijdrage in het waarborgen van (brand)veiligheid en continuïteit van de luchthavenprocessen. Deze verantwoordelijkheid wordt uitgevoerd in ploegverband, waarbij in totaal 12 ploegen (4 ploegen per 24 uursdienst, verdeeld over 3 brandweerposten) actief zijn. Elke ploeg staat operationeel onder leiding van een Ploeg chef en zijn plaatsvervanger, een bevelvoerder.

Schiphol Group
Evert van de Beekstraat 202
1118 CP Schiphol

Delen