Parttime held: Rick

Ik heb mijn kinderdroom waargemaakt

Rick werkt bij de politie, is parttime brandweerman in IJmuiden en woont op steenworp afstand van de kazerne. “Ook als ik niet meega en ik hoor de sirene, dan houd ik de klok in de gaten om te zien wanneer de auto de kazerne verlaat. Het zit heel diep. Op mijn telefoon word ik door andere collega’s met foto’s op de hoogte gehouden. Dat doen we altijd. Zodat we van elkaar weten wat we meemaken.”

Tien weken geleden werd Rick vader van een dochter. “Voorheen kon ik zo wegrennen als de pieper ging. Nu meld ik me af als ik alleen met haar ben. Hoe vaak ik word opgeroepen wisselt per week. Als ik vrij ben, ben ik vaak ook beschikbaar en staat mijn pieper aan. Tijdens mijn beschikbaarheid blijf ik in de buurt van de kazerne. Want binnen 3-4 minuten moet je aangekleed in de brandweerauto zitten en rijden we weg.”

Spanning
Brandweerman én politieman. Hulpverlenen zit Rick in hart en nieren. “Vroeger wilde ik fulltime brandweerman worden, nu vind ik parttime leuk zat. Ik ben ook in hart en nieren politieman. Ik heb mijn kinderdromen wel waargemaakt ja!”

“Ik vind het cliché om te zeggen dat ik brandweerman ben omdat ik mensen wil helpen. Ik doe het ook voor een vleugje spanning. Vanaf het moment dat de pieper afgaat sta ik op scherp. In het korte bericht dat je krijgt staat bijvoorbeeld dat het om een woningbrand gaat. Onderweg kijk ik al om me heen: Waar zie ik rook? Hoe groot is de brand? Zijn er mensen binnen? De een gaat op vrijdagavond los in de discotheek, ik vind het geweldig als mijn pieper gaat.”

In de gaten
“Hoewel je goed wordt opgeleid, kun je niet op alles zijn voorbereid. Ik heb wel heftige incidenten meegemaakt die me bijblijven en pijn doen. Zo is er een keer een meisje van 13 overleden tijdens mijn dienst. Na afloop van zulke gebeurtenissen blijven we met het hele team napraten. Collega’s die niet mee waren, komen vaak achteraf toch naar de kazerne om het team een hart onder de riem te steken. Er wordt goed voor elkaar gezorgd.”

Delen