Parttime held: René

Ik groei ervan, als mens

René werkt als jurist en volgt de opleiding tot parttime brandweerman. “Als jurist werk ik heel zelfstandig. Maar bij de brandweer staan mensen echt voor elkaar klaar, daar ervaar ik broederschap. Iedereen is belangeloos dag en nacht oproepbaar en staat klaar voor de gemeenschap en de rest van het korps. Dat is zo bijzonder!”

René begon vorig jaar met de opleiding tot parttime brandweer: “Ik had nooit verwacht dat ik dit zo mooi zou vinden! Ik groei er van als mens, doordat ik mijn eigen grenzen leer opzoeken. Ik heb adhd, maar voel me rustiger dan voordat ik met de opleiding begon. Ik blijf rustiger in stressvolle situaties, omdat ik terug kan vallen op wat ik heb geleerd: rust kan je redden. Zelfs op mijn werk merken ze het verschil.”

Als de pieper gaat
Thuis staan ze als één man achter René. “Ik wist niet zeker of werken bij de brandweer iets voor mij zou zijn en twijfelde nog. Mijn vrouw was direct overtuigd. En ook nu staat ze voor mij klaar. Zodra mijn pieper gaat zorgt zij ervoor dat ik ‘uitrukgereed’ ben. Ze haalt de deur van het slot en zet mijn fiets alvast klaar. En als het nodig is blijft ze zelfs wachten tot ik terug ben. Het is het belangrijkste dat het thuisfront je steunt, want je doet het echt samen.”

Twee linkerhanden
“Ik geloof dat iedereen brandweerman kan worden: ik heb twee linkerhanden, maar blijk veel meer dingen te begrijpen dan ik van tevoren had dacht. Daarnaast leer ik vaardigheden die ik thuis ook kan gebruiken. Zoals veiligheid en risico’s inschatten in huis. Maar het belangrijkste is dat ik een hele bijzondere band met mijn maten van het korps heb ontwikkeld. Ik heb nog nooit zoveel plezier gehad, je hebt echt veel steun aan elkaar. Zo’n band kan iedereen gebruiken.”

Delen