Parttime held: Mirjam

Je betekent écht iets voor anderen

Mirjam werkt parttime bij de Brandweer in Heemstede. Daarnaast is ze moeder van vier kinderen, vrouw van een longarts en heeft ze een drukke baan op de spoedeisende hulp. “Ik vind het leuk dat je met z’n allen een klus klaart. Je hangt niet in de kroeg, maar betekent iets voor de mensen om je heen. Dat vind ik zo leuk aan werken bij de brandweer.”

“Als tiener werkte ik in een supermarkt. Een collega daar vertelde vaak verhalen over zijn werk bij de brandweer. Uit nieuwsgierigheid ben ik toen naar een demonstratieavond gegaan. Hier werd ik erg enthousiast van. Ik kwam door de keuring heen, volgde de opleiding en ben niet meer weggegaan. Het sprak mij als 18-jarige aan dat je een gratis opleiding kreeg en allemaal handige skills leerde. Het is een vrijwilligersfunctie, maar je krijgt er wel voor betaald. Tijdens mijn studie woonde ik tegenover de kazerne in Zandvoort. Dit was de ideale bijbaan. Inmiddels werk ik al 21 jaar als parttime brandweervrouw.”

Fit blijven
“Iedere dinsdagavond ga ik naar de oefenavond. Dat duurt van kwart over zeven tot tien. En iedere donderdagavond sporten we met de bevelvoerder op de kazerne. De oefenavond is een verplicht onderdeel, het sporten is facultatief. We sporten met gewichten, trainen met ademlucht of gaan hardlopen. Onze ploegchef geeft de trainingen. Die zijn altijd erg afwisselend. Zo trainden we een keer voor de Heemstedeloop, maar hebben ook een tijdje gebokst. Ik doe dit omdat ik het leuk vind en om fysiek fit te blijven. Ieder jaar moet ik een fysieke test doen om te kijken of ik nog aan de eisen voor het werk bij de Brandweer voldoe. Op deze manier blijf ik op niveau.”

Stoer vrouw
Als brandweervrouw moet je wel een beetje stoer zijn, vindt Mirjam. “Je mag best een meisje-meisje zijn, ik loop ook in rokjes. Maar je moet wel van aanpakken weten, niet bang zijn. Als ik de rook naar beneden zie komen denk ik ook weleens: o, en nu sta ik hier. Maar de ervaring van de vele oefeningen zorgen ervoor dat je weet wat je moet doen.”

Delen