Parttimeheld Martin

Waar anderen voor wegrennen, rijden wij naartoe

Martin is bevelvoerder bij de brandweer in Heemstede.“Werken bij de Brandweer vind ik een verschrikkelijk mooie uitdaging. Vaardigheden die ik hier als bevelvoerder heb geleerd kan ik ook in het dagelijks leven gebruiken: omgaan met stressvolle situaties, denken in oplossingen. En leidinggeven is ook zakelijk handig.”

Je hoeft niet veel te kunnen of handig te zijn om bij de brandweer te gaan, benadrukt Martin. “Als brandweerman of -vrouw moet je stevig in je schoenen staan en kunnen werken in teamverband. Verder valt alles te leren. Er zitten bij de brandweer veel mensen die van kantoor komen die nog nooit een boormachine hebben vastgehouden. Veel technische dingen leer je in opleiding. Als je niet handig bent dan word je dat wel.”

Als team weet je veel meer
“Je kan niet overal verstand van hebben, we handelen vaak ook op intuïtie, daar oefenen we voor en we worden natuurlijk zo goed mogelijk opgeleid. Daarnaast werk je met een gevarieerd team. Alle collega’s in de auto hebben een andere baan naast de brandweer. Dit maakt dat we heel veel kwaliteiten op de auto hebben zitten. Daar moet ik als bevelvoerder gebruik van maken. Als team weet je veel meer.”

Ruimte voor emoties
Bij de eerste uitruk voor Martin als bevelvoerder was een jongen in een ondergrondse container gevallen. “De container was gaan persen en het kind was niet meer aanspreekbaar. Op zo’n moment moet ik mijn nare gevoel opzij kunnen zetten. Ik moet snel actie ondernemen en emoties uit kunnen schakelen. Gelukkig hebben we het kind eruit kunnen halen.”

“Na zo’n incident komen we terug op de kazerne en ga je met elkaar zitten met een kop koffie. Heeft iedereen er een goed gevoel bij? Dit moet altijd bespreekbaar zijn. We willen daarom een zo open mogelijk cultuur houden. Je bent nooit een mietje voor elkaar. Er is geen macho cultuur. Brandweermannen hebben ook emoties.“

Echte vriendschap
“Vriendschappen bij de Brandweer gaan dieper dan in de kroeg. We maken samen dezelfde dingen mee, zitten samen in stressvolle situaties en maken soms nare dingen mee. Dat verbindt. Daar praat je samen over en verwerk je samen. Ik heb er echte vriendschappen aan overgehouden.”

Delen