"Supervet om te slapen op de kazerne!"

  • Haarlem
  • 14 mei 2019

Dani (16) is zoon van een echte brandweerman en heeft het in zijn bloed: hij wil brandweerman worden. Hij volgt momenteel de opleiding Mobiliteit en transport op het Fioretti College in Hillegom en heeft twee weken stagegelopen bij de brandweer op kazerne Haarlem-West. Dit hield vijf keer een 24 uursdienst in bij verschillende ploegen: ‘Die waar mijn vader in zit is wel de leukste!’, aldus Dani.

Jaimy (ook 16) is de beste vriend van Dani. Hij volgt de opleiding Elektrotechniek op dezelfde school. Hij liep ook twee weken stage maar dan op kazerne Hoofddorp en heeft niet alleen een 24 uursdienst gedraaid, maar ook dagdiensten. De 24 uursdienst vond Jaimy wel het leukst: ‘Slapen op de kazerne is echt een andere beleving. Supervet om mee te maken hoe het werkt als er ’s nachts een melding is en hoe het is om ’s nachts je bed uit te gaan en hoe snel dat eigenlijk gaat.’

Stagebegeleiders nét niet mee op uitruk
Dat het niet alleen voor deze twee jongens ‘vet’ was om mee te maken bleek wel uit het feit dat de stagebegeleiders van zowel Dani als Jaimy er de tijd voor namen om op gesprek te komen. Beide leerkrachten van de school bleven veel (maar echt véél) langer hangen dan gebruikelijk en sprongen nog net niet op de wagen bij het horen van het alarm. De boodschap van een van de leerkrachten was duidelijk: ‘Als je een kans als deze krijgt, moet je die zeker pakken!’.

De mooie en minder mooie kanten van het vak
Zowel Dani als Jaimy hebben kunnen ruiken aan het echte brandweerwerk. Niet alleen mochten ze mee oefenen en sporten, maar ook mee bij een uitruk. De pager ging zelfs een keer af bij Dani terwijl hij onder de douche stond. De eerste uitruk is hem het meest bijgebleven. Daar leerde hij meteen de heftige kant van het vak kennen. Het betrof iemand die uit huis moest worden getild om naar het ziekenhuis vervoerd te worden. Dit heet ‘afhijsen’. De brandweer kan daarvoor ter assistentie gevraagd worden door een ambulance. Maar ook de uitrukken voor brand, reanimatie en een verkeersongeluk met een scooter waarbij het gereedschap van de brandweer moest worden ingezet maakten indruk. Alle ervaringen bij elkaar maakten dat er goed geslapen werd op de kazerne: ‘Je bent gesloopt aan het einde van de dag en blij dat je naar bed kan. Druk maken of dan de pager af gaat doe je niet, want je denkt alleen maar aan slapen.

Dani: ‘Het is ook logisch dat je fit moet zijn. Het werk is zwaar lichamelijk. Je zeult flink wat extra kilo’s mee dus je moet goed op je benen kunnen blijven staan en je niet van het pad af laten brengen. Ondertussen moet je ook nog logisch kunnen blijven nadenken. Dat is best zwaar!

Leren in een team
Het werken in een team spreekt beiden ook wel erg aan. Jaimy: ‘De start van zo’n dienst voelt misschien wel een beetje ongemakkelijk want je kent niemand. Maar ze stellen je heel snel op je gemak, leggen veel uit en laten alles zien. Ook laten ze je zoveel mogelijk zelf doen om te ervaren wat het is. Dat is echt fijn. Van mij hadden er nog wel twee weken aan mijn stageperiode vastgeplakt mogen worden!’.

Appen onder werktijd
Ondertussen werd er bij rustmomenten druk heen en weer geappt. Want als je als vrienden elkaar al kent vanaf kleutertijd en toen al samen brandweer speelde, nu allebei op een kazerne slaapt en heel wat mee maakt, dan is het zeker fijn om je ervaringen te kunnen delen. Over de app werd verteld waar ze geweest waren en wat er indruk maakte. Tijdens het interview vulden ze elkaar dan ook regelmatig aan. Duidelijk echte vrienden. Wie weet doen ze dit nog over een paar jaar als ze allebei echt bij de brandweer aan de slag mogen!

 

Delen