Herdenking omgekomen brandweermensen

  • Nederland
  • 08 mei 2018

Het zit brandweermensen in hun genen, het redden van mensenlevens en zich inzetten voor de samenleving. Hoewel er veel wordt gedaan aan veilig werken, blijft ons vak risico’s kennen. Dat wordt altijd pijnlijk duidelijk bij berichten over omgekomen brandweermensen. Ook dit jaar staan wij weer stil bij het verlies van onze collega’s. Bij het Nationaal Brandweermonument vindt op zaterdag 16 juni een herdenking voor genodigden plaats.

Ieder jaar komen zo’n 150 nabestaanden en directe collega’s op de derde zaterdag in juni bijeen in Arnhem om het verlies te delen en de herinnering aan onze omgekomen brandweercollega’s levend te houden. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om de pijn uit het verleden te delen en we laten de verhalen van onze omgekomen brandweercollega’s weerklinken. Maar niet alleen in Arnhem worden de omgekomen collega’s herdacht. Overal in het land staan korpsen stil bij het verlies.
(tekst gaat verder onder de foto's)

Herdenking 2017

Oproep brandweerkazernes

We roepen alle korpsen in Nederland op om op zaterdag 16 juni bij zo veel mogelijk posten en kazernes de vlaggen halfstok te hangen. De brandweervlag dient tijdens de ceremonie, dus tussen 11.00 en 14.00 uur, halfstok gehangen te worden. Indien er meer vlaggen hangen, dan dienen deze allemaal halfstok gehangen te worden. Tijdens de nationale herdenking wordt om 13.00 uur het ereteken in werking gesteld. Het ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten die een ereboog van water maken. We vragen alle korpsen om gelijktijdig aan het herdenkingsmoment in Arnhem, om 13.00 uur, een minuut lang het ereteken te maken. Op deze manier staan we gezamenlijk stil bij de moed en daadkracht van onze omgekomen collega's. Kijk voor instructies over het maken van het ereteken op www.brandweermonument.nl/ereteken.

#Brandweerherdenking

Ook via social media staan we stil bij onze omgekomen collega’s. Doe jij mee? Vervang op 16 juni je profielfoto op social media door het zwarte brandweerlogo. Plaats een foto of film van het ereteken bij jullie kazerne of post op Facebook, Twitter en Instagram en gebruik daarbij de hashtag #Brandweerherdenking. Als je kazerne of post een eigen Facebookpagina heeft, willen we je vragen om het ereteken live uit te zenden zodat op zoveel mogelijk tijdlijnen de herdenking live te volgen is.

Social media

Iedere derde zaterdag in juni staan we stil bij onze brandweercollega's die omkwamen tijdens de uitoefening van het vak. Wil jij hen ook herdenken? Vervang dan op die zaterdag je profielfoto door het zwarte brandweerlogo. #HerdenkingBrandweer

ZWARTE-LOGO_vrijstaand_klein.png

Brandweermonument

Bij het brandweermonument delen we de pijn uit het verleden en laten we de verhalen van onze omgekomen brandweercollega’s weerklinken.

Brandweermonument-Herdenking-2015.jpg

Delen