Stem op brandweer Kennemerland!

  • Haarlem
  • 29 juni 2017

Brandweer Kennemerland dingt mee naar de landelijke innovatieprijs , de Jan van der Heydenprijs 2017. Dat doen ze met de Nieuwe Toezicht Methodiek (NTM).

Vind jij dat zij moeten winnen, stem dan via de site van brandweer Nederland op deze innovatie (onder nummer 8).

In de NTM worden de enkelvoudige controles (oftewel gebruikscontroles) vervangen door zelfcontroles en door signalen vanuit de oog- en oorfunctie van andere inspecteurs. Bij de zelfcontrole voert de gebouweigenaar/-gebruiker aan de hand van een digitale vragenlijst zijn eigen brandveiligheidscontrole uit. Na het indienen van de vragenlijst beoordeelt de brandweer deze lijst en volgt eventueel een controle door de brandweer.

Tijdens controles door collega-inspecteurs van gemeenten en/of omgevingsdiensten zijn zij de ogen en oren van de brandweer en kunnen een signaal afgeven dat opvolging door de brandweer gewenst is. Een interventiecontrole vindt plaats op basis van een geconstateerde tekortkoming. Dit kan na terugkoppeling van een zelfcontrole of een steekproefcontrole maar ook op basis van een klacht of signaal van een inspecteur van de gemeente of omgevingsdienst of een signaal vanuit de maatschappij. De gemeente, omgevingsdienst en VRK werken hierin nadrukkelijk samen. Met dit systeem richten we ons op eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker (bewustwording) en proberen we de controledruk voor de gebruiker te verlagen (zelf doen als het uitkomt).

Door dit nieuwe systeem is het voor de brandweer mogelijk de beschikbare capaciteit voor periodieke controles in te zetten daar waar deze het meest nodig is.

Meer over de Jan van der Heijdenprijs

Delen