Laad je apparatuur verstandig op

  • Nederland
  • 07 november 2017

Het lijkt zo handig: je telefoon of tablet opladen terwijl je slaapt. Maar wist je dat het ook gevaarlijk kan zijn? De helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. En daar hebben we er thuis steeds meer van. Denk alleen maar eens aan alle opladers en oplaadbare apparaten die je thuis hebt.

Top vijf brandoorzaken 

De top vijf van brandoorzaken zijn koken, stoken, elektrische apparaten, elektra en roken. Brandweeronderzoek maakt duidelijk dat de helft van de fatale woningbranden begint in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer (19 procent) en keuken (16 procent).

Voorkom brand: laad je apparatuur verstandig op

Een belangrijk advies om brand in je woning te voorkomen is om brandbare materialen uit de buurt van de kookbron te houden en passende deksels bij de hand te houden om in geval van vlam in de pan de brand snel te kunnen doven. Ook is het raadzaam om stekkerdozen niet zomaar onderling met elkaar te verbinden. In dit digitale tijdperk van smartphones en tablets adviseren brandweer en verzekeraars daarnaast om geen batterijen of lithium-accu’s op te laden als je niet thuis bent of ligt te slapen. Ook belangrijk: voorkom ‘overladen’. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

Zie ook: Checklist: laad jij je smartphone veilig op?

Tips veilig opladen

  • Gebruik alleen de originele oplader
  • Houd de aansluiting van je oplader schoon
  • Haal de stekker uit het stopcontact zodra het apparaat volledig is opgeladen

Stekkerdozen

Ga veilig om met stekkerdozen. Gebruik goedgekeurde, niet beschadigde stekkerdozen en verbind deze niet zomaar onderling met elkaar. Teveel stekkerdozen op één groep kunnen voor overbelasting zorgen, met brand als gevolg.

Op elke stekkerdoos staat het maximale vermogen (in Watt), check dit op de onderkant. Check hoeveel Watt de apparaten 'trekken' die je aansluit en zorg ervoor dat dit niet hoger is dan dat de stekkerdoos aan kan

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

stekker stopcontact snoer wandcontactdoos

Elektrische snoeren

Let op elektrische snoeren. Controleer losse snoeren regelmatig op beschadigingen en leg ze niet onder een tapijt of mat. Rol kabelhaspels altijd helemaal uit voor je ze gebruikt. Opgerolde haspels kunnen oververhit raken en brand veroorzaken.

Folders Brandveiligheid

Wat kun je zelf doen om je omgeving veiliger te maken? Je leest het in onze folders!

Brandweer_hal_binnen_HR.jpg

NOS op 3

 

 

Hart van Nederland, 12 juni 2017, Brandweer: 's nachts opladen gevaarlijk

 

Delen