Uitruk op maat

De basis brandweerzorg is gebaseerd op een maatgevend incident (binnenbrand woning), met inzet van een tankautospuit met zes personen (TS6). Echter, het merendeel van de incidenten vergt een lichtere inzet. ‘Uitruk op maat' en variabele voortuigbezetting voorziet hierin.

Uitruk op maat is een landelijk kader en duidt op de gerichte inzet van mensen en middelen op basis van incidenttypen en risico's. 

Kennemerland
Regio's zijn vrij een eigen werkvorm te kiezen binnen de wettelijke kaders. In Kennemerland wordt op een aantal posten uitgerukt met een tankautospuit met vier personen en standaard bepakking (TS4). Hierdoor kan de tankautospuit eerder uitrukken.  De invoering is bij wijze van proef in 2012 begonnen in Heemstede. Inmiddels wordt de TS4 ingezet op brandweerposten met vrijwilligers in Rijsenhout, Lisserbroek, Badhoevedorp, Bennebroek, Heemstede, Spaarndam, Halfweg/Zwanenburg. Dit is mede op eigen verzoek van de betrokken vrijwilligers.

Toekomst
Uitruk op maat en variabele voortuigbezetting kent diverse varianten: TS6, TS5, TS4,TS2 en TS1(motor). De brandweer moet haar werk verantwoord organiseren, dus veilig en sober. Brandweer Kennemerland volgt de landelijke ontwikkeling van de flexibilisering van de slagkracht en hoe deze bijdraagt aan de vernieuwing van de incidentbestrijding en aan verantwoord organiseren.

Meer informatie 

 

Delen