Ken je vluchtplan

Jij wilt toch niet diegene zijn die onnodig gevaar loopt bij brand?

1. Zorg voor 1 of meer werkende rookmelders in huis

Op het foto's zie je dat je huis binnen 3 minuten al vol rook kan staan. Gelukkig signaleert jouw rookmelder na enkele seconden de rook en geeft hij je daarmee voldoende tijd om naar buiten te gaan.

Bovendien ruik je niets als je slaapt. Van rook word je dus niet vanzelf wakker en dat kan fataal zijn. Jouw rookmelder is dus een perfecte wekker bij brand.

Klik op het plaatje met het huis voor een totaalbeeld van te plaatsen rookmelders. 

terug naar lijst tips

 

2. Bedenk hoe je vanuit iedere ruimte bij de buitendeur komt

Een rookmelder zorgt ervoor dat jij voldoende tijd hebt om veilig via een deur naar buiten te gaan. Vluchten door het raam is dan ook niet nodig en raden wij sterk af. De kans op levensbedreigende verwondingen bij vluchten door het raam (dat niet op begane grond is) is namelijk erg groot.

Wil je de kans vergroten dat je veilig buiten komt via de deur? Loop eens vanuit verschillende startpunten in je huis naar de buitendeur. Ervaar of de routes realistisch zijn als je door rook niets kunt zien. Ben je bang dat het raam écht jouw enige mogelijkheid kan zijn? Maak deze route dan vandaag nog zo veilig mogelijk.

terug naar lijst tips

3. Haal obstakels in je vluchtroute weg

Bij brand komt rook vrij, waardoor je bijna niets kunt zien. Om toch snel en veilig te kunnen vluchten is het belangrijk dat er geen obstakels zijn in jouw vluchtroute . Daarbij kun je letten op de volgende punten:

 • Ruim (losse) spullen in de vluchtroute op. Zorg dat schoenen, tassen, was(mand) of stofzuiger niet op de grond of trap staan. Zet ook planten of meubels uit de looproute.
 • Zorg dat elektrische sloten en hulpmiddelen (traplift) nog te gebruiken zijn als de stroom uitvalt bij een brand (bijvoorbeeld door een noodaccu).
 • Test of de gekozen vluchtroute realistisch is. Is het raam laag genoeg om veilig door te klimmen? Is er een trapleuning om veilig naar beneden te lopen?

terug naar lijst tips

Vluchtsleutel deur

4. Zorg dat je altijd over de sleutel van de buitendeur kunt beschikken

Je vluchtroute kan perfect zijn tot de deur, maar als deze op slot is en de sleutel niet vlakbij ligt, kom je nog niet veilig buiten. Zorg er daarom voor dat je sleutels altijd op een vaste plek dicht bij de deur liggen, zodat je bij brand snel naar buiten kan.

terug naar lijst tips

5. Bepaal waar je heen gaat als je buiten bent

De brandweer wil net als jij weten of iedereen veilig buiten is. Spreek samen met alle bewoners af waar jullie verzamelen als er brand in huis is. Zorg dat dit punt op veilige afstand van de brand is, dus een eindje weg van je eigen woning.  Bijvoorbeeld aan de overkant van de straat.

terug naar lijst tips

6. Spreek af wie voor wie zorgt

Bespreek het vluchtplan van je huis met alle bewoners. Iedereen weet dan hoe hij/zij zelf veilig buiten kan komen bij brand.

Vergeet daarbij niet om goed af te spreken wie de kinderen of huisdieren mee naar buiten neemt.

terug naar lijst tips

Kind kust hond

7. Alarmeer als je veilig bent

 1. Bel als je veilig bent meteen het gratis noodnummer: 112.
 2. De meldkamer kan je het beste helpen als je:
  - hun vragen beantwoordt
  - direct meldt als je niet zelfstandig naar buiten kunt
  - hun instructies opvolgt
 3. Waarschuw daarna je buren (als ze zo dichtbij wonen dat de brand ook hun woning kan bereiken)

   

  terug naar lijst tips

8. Bespreek en test je vluchtroute

Als je alles opvolgt wat hierboven staat dan kom jij bij brand vast veilig buiten. Zeker als je de vluchtroute oefent (met huisgenoten). Dan weet je zeker dat alles in orde is.

terug naar lijst tips

Help jij de brandweer om meer levens te redden?

Praat over het vluchtplan met je familie, vrienden en buren. Om het je makkelijk te maken hebben we een digitale oefening gemaakt. Deze neemt je stapsgewijs mee door je huis om jouw vluchtroute te bekijken. De oefening is makkelijk te delen met anderen en je kunt deze meerdere keren gebruiken. 

Delen